Pakko-oireinen häiriö – pakkoajatus, pakkotoimi – sekoanko?

160_F_54054861_urr5y54uSeRVxHG3LMu1VUKy6E3EkrtV

Pelkäätkö omia ajatuksiasi ja mielikuviasi? Koetko joitakin seuraavanlaisia ajatuksia ja pelkoja:

Pelko toisten vahingoittamisesta
Pelko itsen vahingoittamisesta
Pelko siitä, olet vastuussa jostakin kauheasta mikä voi tapahtua
Pelko, että toimisit jotenkin impulsiivisesti, etkä hallitse tekojasi
Pelko väkivaltaisista ajatuksista
Pelko vastentahtoisista seksuaalisista teoista ja ajatuksista, että tekisit niitä

Tai, oletko huolissasi ja koetko ahdistusta liittyen seuraaviin:

Ruumiin nesteet (kuten virtsa tai sylki)
pöpöistä, bakteereista, mikrobeista
sairauksista, tartunnasta
liasta yleensä
kemikaaleista

Oletko ylitarkkana ja huolissasi:

asioiden järjestyksestä tai täsmällisyydestä
tavasta tehdä asiat oikein, oikeassa järjestyksessä, käyttäen oikeita numeroita ym.

Jos kärsit joistakin ylläolevista ajatuksista tai peloista ja huolista – ja pelkäät siksi sekoavasi, niin voit heti relata tuosta nimenomaisesta pelosta – siis siitä, että sekoat koska koet moisia ajatuksia:

ei ole lainkaan todennäköistä, että olet yhtään sen hullumpi kuin suurin osa meistä. Koet ajatuksia joita useimmat meistä kokevat.

Ero on vain siinä, että useimmat eivät ahdistu niistä ajatuksista – ja siksi he unohtavat pian kokemansa ajatuksen. Sinä et. Ja siksi ahdistut. Et ole sekoamassa, mutta saatat kärsiä ahdistusongelmasta nimeltä pakko-oireinen häiriö.

Pakko-Oireinen Häiriö on ahdistusongelma, missä yllä luetellun kaltaisista ’pakko-oireista’, kuten vastentahtoisista ajatuksista on tullut ahdistusta aiheuttava ongelma. Olet tullut yliherkäksi kaikelle sellaiselle mikä vain viittaakin johonkin tuollaisen ajatukseen, tai liittyy joenkin

’riskiin’ saada pelättyjä pöpöjä,
tehdä jotain hullua,
olla jotenkin vastuussa jostain kauheasta tai sopimattomasta…

ja kun olet yliherkkä huomaamaan kaikenlaiset merkit noista ”uhkista”, niin alat sitten suorittaa joitakin tekoja jotka koeta rauhoittaviksi tai välttämättömiksi, jotta voit välttää vaarat. Nuo teot ovat niitä mitä kutsutaan pakkotoimiksi tai kompusioiksi.

Yleisiä  pakkotoimia eli kompulsioita:

Ylenmääräinen peseminen (joskus tuntikausia tai satoja ketoja/päivä)
Jatkuva tai toistuva asioiden tarkisteleminen
Sen tarkistaminen, että et ole tehnyt mitään kauheaa
Asioiden tekeminen ”oikeassa järjestyksessä” tai ”oikean määrän”
”Oikeiden numeroiden” käyttäminen
Erilaiset toistamiset
Neutralisointi, korvaaminen ym.: esim. ”pahan” sanan tai ajatuksen korvaaminen turvallisella sanalla
Mentaaliset rituaalit, kuten pakonomainen rukoileminen, laulaminen mielessään tms.

On huomattava, että moni noista asioista joita on lueteltu vain hyvin lyhyt lista – yleisiä kompulsioita on paljon enemmän- ovat aivan hyviä ja hyödyllisiäkin. Jotkut niistä ovat useimmille vain normaaleja rutiineja jotka voivat tehdä elämästä helpomman. Mikä sitten tekee rutiineista pakkotoimia tai kompulsiota?

Eli mikä tekee pakkotoimesta pakkotoimen? Vastaus on sama kuin kysymykseen: mikä tekee pakkoajatuksesta pakkoajatuksen?

Rutiinista tekee pakkotoimen se, että lopulta AHDISTUT noista toimistasi (saatuasi ehkä tilapäisen helpotuksen). Jos sinulle on aivan OK pestä 200 kertaa päivässä, niin se ei ole pakkotoimi. Jos sinulle on aivan OK tehdä asiat aina tietyssä järjestyksessä tai vältellä aina jotakin toimia, niin se on aivan OK.

Mutta jos teet noita toimia ‘pakosta’, kulutat kohtuuttomasti aikaa ja energiaa niiden suorittamiseen – ja kuitenkin mieluiten olisit tekemättä niitä, mutta ahdistuksen takia et voi – silloin kärsit pakkotoimista tai pakkoajatuksista – ja todennäköisesti molemmista. Saatat kärsiä ongelmasta nimeltä Pakko oireinen häiriö.

Miten pakko-oireisesta häiriöstä pääsee?

Miten joku joka pelkää vampyyreja ja siksi pitää valkosipulia ikkunallaan, oppii, että ei vampyyreja tarvitse pelata? Ainoa keino on – ottaa ne valkosipulit pois, ja oppia…että niitä ei tarvittukaan. Muuten hän vain uskoo, että vampyyrit pysyvät loitolla koska valkosipulit toimivat…

Vampyyripelko on kuin pakkoajatus ja vakosipulin pitäminen ikkunalla kuin pakkotoimi.

Kognitiivinen terapia, tai CBT, on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi kyseenalaistaa turhat pelot – ja tehdä todellinen muutos.

Kognitiivinen terapia toimii, mutta se toimii vain jos olet valmis ottamaan valkosipulit pois. Se ei ole aina aivan kivutonta alkuun…mutta sitä ei tarvitse tehdä yksin, vaan kokeneen terapeutin avulla. Ota yhteyttä jos haluat keskustella minun kanssani. En takaa että aloitamme terapian, vaikka haluaisitkin. Aloitamme sen vain jos uskon voivani auttaa…mutta takaan, että jos aloitamme, niin silloin todella uskon, että voin auttaa.

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *