Masennus voi olla hankittu – Ajatteletko itsellesi masennuksen?

160_F_60258779_QMasxjG43BY9zwkPwBSi3tMebvnxbp0sMasennus – Masentava ajattelu – Masennus

Kärsitkö masennuksesta? Masennus on vaikea ja vakava sairaus. Masennuksella tässä tarkoitetaan pitkäkestoista, vakavaa ongelmaa joka vaikuttaa kaikkeen elämässä, ei pelkästään alakuloisuutta tai tilapäista surua.

Masennus on yleinen

Masennuksesta kärsii yli 350 miljoonaa ihmistä. Masennus vaikuttaa siihen miten me tunnemme, miten ajattelemme, mitä teemme, miten nukumme, miten syömme, mihin menemme, keitä tapaamme. Vakava masennus ryöstää koko elämän – joskus kirjaimellisesti.

Monet keskustelupalstat ja lehtiartikkelit ovat täynnä kauhujuttuja ja toinen toistaan järkyttävämpiä kokemuksia koskien jollain lailla aihetta masennus. Vaikka onkin joskus vahvistavaa huomata, että ei ole ongelmansa kanssa yksin, niin itse olen kaivannut sellaista aiheen käsittelyä, missä kerrottaisiin, että mikä auttaa kun on masentunut…ei niinkään enempää sen käsittelyä kuinka vaikeaa kaikki on kun masentaa.

Olen masentunut, mikä voisi auttaa?

Mikä masennukseen auttaa? Lääkkeet vai terapia? Mitkä lääkkeet ovat tehokkaimmat? Mikä terapiamuoto toimii parhaiten juuri masennukseen? Masennusta aiheuttaa niin moni asia, että yhtä temppua ei ole. Monelle tulee ensimmäisenä mieleen masennuslääkkeet -useimmiten ssri lääkkeet. Suomi on hyvin lääkekeskeinen maa – ja tosi on, että moni on saanut avun masennukseen – masennuslääkkeistä. Serotoniinin määrään vaikuttamalla voidaan helpottaa masennuksen oireita ja nostaa energiatasoja, jolloin voi olla helpompi vaikkapa mennä ja tehdä asioita joita ei masentuneena millään jaksaisi.

Kuitenkaan aina pelkkä aivokemian tasapainottaminen lääkkeillä ei riitä.

Jos masennuksen ytimessä on vaikka jokin korjaamaton elämän tilanne, niin korjaamalla se tilanne masennus voi helpottaa, mutta aina ei ole mahdollista muuttaa olosuhteita…

Masennusta voi aiheuttaa ja ylläpitää oma ajattelutapa

Ihminen on haavoittuvainen masentumaan ja ahdistumaan jos on kokenut jonkin suuren kielteisen elämänmuutoksen, vaikkapa avioeron, jäänyt työttömäksi, menettänyt läheisen, tai kamppailee heikon tulotason kanssa tai terveyden kanssa. Ei näitä juttuja ja tilanteita aina niin vain muuteta, ja tällaisia kokenut ihminen alkaa ajatella itsestään ja tulevaisuudestaan aivan eri tavalla kuin ennen. Hän alkaa ajatella masentavia ajatuksia. Tästä uudesta, kielteisestä ajattelutavasta seuraa – lisää masennusta. Voihan olla, että olit jo alkuun masentunut, mutta tämä opittu ajattelumalli pahentaa tilannetta.

Nykyään tiedetään masennuksesta paljon enemmän kuin ennen, ja on tutkittua faktaa, että myös ajatukset ja ajattelumallit itsessään – ilman suoranaista syy-yhteyttä tuollaisiin kielteisiin elämänvaiheisiin – aiheuttavat masennusta – ja ahdistusta.

Ajattelehan joitakin esimerkkejä:

  • Huolehtivainen äiti joka AJATTELEE olevansa huono äiti, tai, että ei välitä lapistaan tarpeeksi. (Masentava ajattelu)
  • Älykäs opiskelija joka ei ahdistuksen takia pysty keskittymään ja AJATTELEE olevansa tyhmä. (Masentava ajattelu)
  • Ahkera perheenisä joka menetettyään työnsä AJATTELEE olevansa hyödytön. (Masentava ajattelu)
  • Työtä haluava viisikymppinen nainen joka ei saa töitä ja AJATTELEE olevansa huonompi kuin muut. (Masentava ajattelu)

Ja niin edelleen, tuollaista listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin ja soveltaen muihinkin ongelmiin kuin masennukseen…pointti on se, että ei ainoastaan kielteinen olosuhde, vaan myös kielteinen ajattelu aiheuttaa…masennusta, huonoa itsetuntoa ja ahdistusta.

Masennuksen noidankehä

Kun ihminen on alkanut ajatella tuolla tavalla itsestään, ei ainoastaan ajattelu ole muuttunut, vaan alkaa tapahtua myös monia muita muutoksia:

Tunnemuutokset:
surua, alakuloa, masennusta, voimattomuutta, joskus tuntuu, että tunteita ei enää ole.

Fyysiset muutokset:
Väsyneisyyttä, levottomuutta, huonoa nukkumista, vetämättömyyttä, jaksamattomuutta, ruokahaluttomuutta…

Ajatusmuutokset:
itseluottamuksen puute, itsetunto romahtaa, toivottomuutta – usein varsinkin aamuisin, itsekriittisiä ajatuksia, itsemurhaisuutta.

Käytösmuutoksia:
vetäytymistä, pakoilua, kykenemättömyyttä tehdä päätöksiä, ei ole motivaatiota tehdä mitään – sellaistakaan mistä ennen piti, asioiden viivyttelyä – tai joskus: impulsiivisuutta.

Masennuksen noidankehä alkaa pyöriä itseään vahvistaen seuraavalla tavalla:

1.Masennut jostakin MUUTOKSESTA…ja masennuskehä käynnistyy:
2. AJATTELET kielteisesti (masentavia ajatuksia): ’olen huonompi kuin muut’
3. Alat kokea SYVEMPÄÄ MASENNUSTA ja ahdistusta
4. Tunnet fyysisiä muutoksia, kuten väsyneisyyttä
5. Tästä seurauksena VETÄYDYT kotiin, et enää jaksa yrittää…
6. Ympyrä sulkeutuu kohtiin 1 ja 2: alat ajatella entistä kielteisemmin, itsestäsi kriittisesti…jne.

Yksinkertaistettuna masennuskehä pyörii siis näin: A: Masennus B:Masentava ajattelu C: Masentava käyttäytyminen A:Masennus….ja niin edelleen. Tuo kehä pitää katkaista.

Masennus on voitettavissa 

Kognitiivinen käyttäytymisterapia on osoittanut tuhansia kertoja, että tuollainen masennus-noidankehä on katkaistavissa. Masennuksen tunnetta ei voi heti muuttaa, mutta se, mitä ajattelet, miten ajattelet ja se mitä teet, sekä se mihin kiinnität huomiosi on muutettavissa. Masennuksesta pääsee eroon kun katkaisee noita noidankehiä. Kielteinen tunne muuttuu, kun kielteinen ajattelu – ja käyttäytyminen muuttuu. Olen itse nähnyt sen satoja kertoja.

Ajattele vaikka noita aiemmin mainittuja esimerkkejä:

  • Kun huolehtivainen äiti lakkaa ajattelemasta olevansa huono – ja uskoo (tietää) olevansa hyvä äiti, hän aktivoituu, masennus vähenee, mieliala kohoaa – ja noidankehän tilalle tulee hyvä itseään vahvistava kehä
  • Kun älykäs opiskelija oivaltaa – ja uskoo, että oppimisvaikeus olikin ahdistuksen tuomaa, eikä johdu tyhmyydestä, hän virkistyy, aktivoituu, masennus vähenee,
  • Kun ahkera perheenisä ymmärtää, ja huomaa, -ja uskoo, että vaikka hän menettikin työnsä, niin hän on edelleen äärimmäisen tärkeä perheelleen ja voi tehdä paljon perheen hyväksi, masennus lievenee,
  • Kun viisikymppinen nainen joka ei saa työtä, näkee selvästi, että työttömyys ei ole omaa syytä ja että hän voi silti tehdä merkittäviä asioita – ja ajattelee ja uskoo, että on aivan yhtä hyvä kuin ennenkin hän ei enää ole toivoton, vaan voi keskittyä moneen muuhun asiaan…masennus lievenee.

Tämä ei siis tarkoita sanoa, että sinulla ei ole syytä ajatella kielteisesti – tai surra. Totta kai sinulla on. Kukapa ei surisi jos vaikka menettää työnsä tai terveytensä. Mutta tarkoitus on osoittaa, että 1. kielteisestä ajattelusta voi päästä ja 2. masennuksesta voi päästä. Niistä vain ei pääse pysymällä siinä noidankehässä, vaan rikkomalla se masennus-noidankehä.

Masentava käyttäytyminen

Kun rikotaan masennus-noidankehiä, muutetaan myös sitä mitä sinä teet kun olet masentunut. Kun olet masentunut, niin et oikein jaksa tehdä mitään. Kun sitten se johdosta jäät kotiin vaikka ennen kävit kavereilla ja harrastit asioita – niin juuri se käyttäytyminen lisää masennusta. Tässä on jälleen yksi noidankehä.

Tutkimukset osoittavat, että pelkästään käyttäytymisen aktivointi vähentää masennusta. Mutta kun on masentunut, niin tuntuu mahdottomalta alkaa aktiiviseksi. Odotellaan, että olo ensin on vähemmän masentunut – ja sitten tehtäisiin asioita. Osa kognitiivista käyttäytymisterapiaa on, että asioita aletaan tehdä ensin, ennenkuin masennus on lievittynyt. Tämä ei ole helppoa ja siinä tarvitaan usien terapeutin apua. Mutta se toimii.

Masennuksen noidankehä voidaan rikkoa, joko itse -muuttamalla masentavia ajattelumalleja ja käyttäytymisiä ja käyttäen sopivia kognitiivisia itsehoitomenetelmiä – tai kokeneen terapeutin avulla.

Yksilöterapiaa (paradoksaalinen kognitiivinen käyttäytymisterapia, CBT) voit tiedustella:

http://paniikkihairio.fi/ota-yhteytta/

Lue myös juttu siitä miten voit saada lujan itseluottamuksen:

http://paniikkihairio.fi/miten-saada-raudanluja-itsetunto-ja-itseluottamus-5-minuutissa/

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *