Pakko-oireinen häiriö osa 2 – Kolme tapaa varmistaa, että ahdistuksesi ei lopu

160_F_51140744_aWOJOVba2cPtgOpAFGNnYl06uW6Vcsk3

  1. Oma varmistelu:

jos kärsit OCDsta tai muusta siihen liittyvästä obsessiivisesta ongelmasta, kuten terveysahdistuksesta – tai jos kärsit sosiaalisesta ahdistuksesta, niin varmaankin käytät jonkinlaista oman varmistelun strategiaa. OCDssa käytetään yleisesti (mutta ei aina) ulkoisesti selvästi havaittavia varmisteluja, kuten

  • ovien ja hellojen tarkistelua,
  • omien näkyvien tai ’tuntuvien’ oireiden tarkistelua – eli etsitään merkkejä sairaudesta.
  • Lisäksi monen varmisteluihin kuuluu toistuvaa pesemistä tai puhdistamista – ja niin edelleen.

Pontimena on aina pelko siitä, että jotakin pahaa tapahtuu, jos et ihan varmasti varmista toisin. Ja ainakin pelko, etta ahdistus pahenemistaan pahenee ja on sietämätön – jos et varmista, että se jotenkin vähenee…

  • Vähemmän näkyviä omia varmisteluja ovat privaatit, pään sisäiset varmistelut. Näitä ovat erilaiset strategiat
  • millä koetat korvata vääränlaiseksi koetun ajatuksen oikealla,
  • ajatusten tukahduttamisyritykset,
  • toistuvat sisäiset rituaalit, kuten huonon numeron korvaaminen hyvällä jne.

Olen tuntenut lukuisia ihmisiä jotka -itsekin täysin tietoisina siitä, että tämä pakkomielteen toteuttaminen on järjetön, pakottavat itsensä toistamaan aina vaikkapa numeroa 7 ja 9 ja ehdottomasti välttämään jotakin muuta numeroa. Sitten näitten kiellettyjen ja sallittujen numeroiden kanssa painiskellaan, kunnes tuntuu ‘varmasti oikealta’.

Sosiaalisesta ahdistuksesta kärsivä usein -pakonomaisesi- pyörittelee päässään tulevaa esiintymistään tai vain sitä mitä ja miten sanoo jotakin ja ylipäänsä käyttäytyy sosiaalisessa tilaisuudessa. Samoin hän märehtii tekemisiään ja sanomissaan jälkeenpäin. Tuollainen märehtiminen varmistaa – ei sitä, että mitään pahaa ei tapahdu, vaan sen, että ahdistus jatkaa kierrettään.

  1. Vakuuttelun hakeminen toisilta:

Jos sinulla on OCD vaivanasi, niin varmaankin haet vakuuttelua ympärilläsi olevilta ihmisilta. OCD:lle on tavallista jankuttaa kysymyksiä, että ”onhan kaikki kunnossa, enhän aiheuttanut mitään vaaratilannetta, enhän ajanut kenenkään yli autolla, eihän tämä oireeni merkitse mitään pysyvää ja vakavaa”…Monet OCD:sta kärsivät kehittyvät taitaviksi manipuloimaan läheisiään antamaan tätä vakuuttelua. He voivat oppia ovelia tapoja lähestyä pelkäämiään asioita eri näkökulmista – ja tavoite on aina saada, uudestaan ja uudestaan vakuutus: kaikki on hyvin.

Koska läheiset tietenkin haluavat auttaa ja lievittää sinun ahdistustasi he huomaamattaan -antamalla toistuvasti vaatimaasi vakuuttelua – auttavat pitämään yllä ongelmaasi. Lisäksi läheisesi todennäköisesti ahdistuu sinun ahdistuksestasi. Siksi hän ymmärrettävästi lievittää myös omaa ahdistustaan antamalla sinulle mitä haluat. Ja näin varmistelun hakeminen toisilta tulee pikkuhiljaa automaattiseksi. Kaikki pääsevät muka vähemmällä…mutta OCD kierre ei katkea.

Samoin tietenkin – jos kärsit terveyteen liittyvästä obsessiivisesta ahdistuksesta – haet varmistelua terveysalan ammattilaiselta. Jatkuvia testejä ja lääkärillä käyntejä…Itse olen kokenut tämän monia monia kertoja, kun potilas haluaa, suorastaan vaatii terapeutilta vastauksia. Useimmiten annan vastauksia alkuun, mutta myöhemmin otetaan käyttöön toinen strategia – tästä seuraavassa artikkelissa.

  1. Varmistelun hakeminen tutkimalla:

Nykyään on niin helppo hakea ja saada informaatiota aiheesta kuin aiheesta. Netti on loputon tiedon – niin oikean kuin vääränkin- aarreaitta. Tätä aarreaittaa käyttää tietenkin hyväkseen (tai oikeasti: pahakseen) se joka ei voi sietää epävarmuutta ja hakee ainaista varmuutta. Siksi OCDsta kärsivä menee toistuvasti nettiin hakemaan keinotekoista varmuuden tuntua.

Hankit tietoa oireistasi, varmistelet, että tämä ja tuo oire ei ole kuolemaksi tai merkitse sekoamista, tai jotain muuta kauheaa…liityt vertaistukiryhmiin ja pian et muuta ajattelekaan kuin oireitasi. Varsinkin jos pelkäät vakavia sairauksia on tämä nimenomainen varmistelun hakeminen erityisen haitallinen.

Ennen tämän tempun tekivät lääkärikirjat joita tutkimalla varmaankin lähes kaikki jotka niitä selasivat alkoivat kokea oireita mistä olivat lukeneet.  Yksi tiedonlähde mistä annan varoituksen sanan: lääkepakkausten lista: ’mahdolliset haittavaikutukset’. Nämä on kyllä hyvä tietää, mutta on hyvä myös tietää, että jokainen mahdollinen haittavaikutus pitää sinne kirjata, vaikka vain yksikin ihminen olisi kokenut jotain niistä. Kun lääkettä saattaa käyttää miljoonat ihmiset, niin on odotettavissa, että aina jollakulla on jokin oire. Ja se kirjataan. Ja sinä luet…Mutta totuus on, että harvinaiset haittavaikutukset ovat harvinaisia.

OCD ajattelulle kuitenkin on tyypillistä, että se mikä on mahdollista koetaan todennäköiseksi – tai jopa varmaksi. Ja sitä pelätään. Se, mitä pelataan, se koetaan…

No, tässä nyt tiivistettynä ja yksinkertaistettuna kolme pää asiallista tapaa millä me monet, mutta varsinkin OCD tyyppisestä ahdistuksesta ja sosiaalisesta ahdistuksesta kärsivät varmistamme – ikävä kyllä, että ahdistus ei lopu!

Seuraavassa jutussani jonka lataan tänne viikonloppuna -luultavasti-, käsittelen – jälleen lyhyesti sitä, miten  varmisteluista voi ainakin koettaa päästä – ja siten oikeasti vähentää ahdistustaan.

Eli seuraavassakin jutussa, niin kuin tässä en anna mitään täysin valmiiksi pureskeltua, sitähän sinä juuri haluaisit – jos kärsit OCD:sta. Sen sijaan jätetään monta asiaa auki. Ei anneta 100% varmuutta, että näin ja näin homma hoituu ihan varmasti. Opitaan yhdessä, että varmuus on vain illuusio.

http://paniikkihairio.fi/pakko-oireinen-hairio-osa-1-pakkoajatukset-pakkotoimet-ja-varmistelun-hakeminen-suoritat-pakkotoimia-vaikka-ahdistut-lisaa-miksi/#comment-797

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *