Pakko-oireinen häiriö osa 3 – miten pääsen pakkoajatuksista?

Hei. Olen kirjoittanut siitä miksi pakkoajatukset tai pakkomielteet vaivaavat.

Sitten kirjoitin kolmesta oikein emärosvosta jotka huijaavat sinua. Ne huijavat luulemaan, että niitä käyttämällä kontrolloit pakkoajatuksiasi tai niistä johtuvaa ahdistustasi. Todellisuudessa juuri nuo strategiasi pitävät pakkomielteitä ja ahditusta yllä!

Tässä osassa lopetan juttuni pakkomielteistä ja pakkoajatuksista osaan jossa annan vinkin tai pari siitä, miten pakkoajatusten ja ahdistuksen herruudesta oikeasti pääsee eroon. Jos et ole lukenut edellisiä juttuja, niin nyt kannattaa se tehdä, linkit ovat alla.

Miten siis pääsen oikeasti pakkoajatusten ja pakkomielteiden herruudesta?

1: oma varmistelu.

Tämä on salakavalin ja vaikein hallittava. Usein varsinkin sisäiset (eli pään sisällä tapahtuvat, kuten ajatuksen tukahduttamisyritys, tai ’pahan’ ajatuksen korvaaminen hyvällä, tai jonkin ajatuskuvion ’oikeuttaminen’ selittämällä itselleen jotain syitä ajatukselleen) ovat vuosien harjoituksen myötä tulleet automaattisiksi. Niitä pakkotoimia vain tulee käyttäneeksi refleksinomaisesti, ikään kuin muuta vaihtoehtoa ei olisikaan. Lisäksi pään sisäiset varmistelut ovat toisinaan niin hienovaraisia, ettei niitä edes huomaa käyttäneensä. Tällainen voi olla vaikkapa jonkin ahdistavan mielikuvan verbalisoiminen – tuntuu helpommalta ajatella sanoin kuin kuvin -tätä strategiaa käyttää moni joka on kokenut jonkin vaikean trauman).

Miten sitten toimia toisin?
Kognitiivinen ja käyttäytymisterapia ja sen osana tietoinen läsnäolo sekä hyväksyntä ja omistautumisterapia auttavat.

Kognitiivisen ja käyttäytymisterapian ensimmäisiä askeleita joilla autetaan sinua pääsemään eroon OCD: orjuudesta on oppia ensin tunnistamaan omat varmistelustrategiasi.

Kun olet ne tunnistanut voit opetella hyväksymään sen, että sinulla on ajatuksia, tuntemuksia ja tunteita joista olet noita strategioitasi käyttämällä koettanut turhaan tähän saakka päästä eroon.

Samoja strategioita käyttämällä olet koettanut lievittää ahdistusta ja muuta huonoa oloa.

Nyt opit sen sijaan hyväksymään ne ajatukset.

Sitten opit sietämään ahdistusta.

Opit sen, että ajatusten aiheuttamaa ahdistusta voit oikeasti sietää. Samoin opit, että voit sietää sitä tosiasiaa, että sinulla ei ole varmuutta – etkä hae enää varmuutta keinotekoisilla pakkotoimilla.

Tämä oppiminen tapahtuu pikkuhiljaa ja niin, että pistät itseäsi likoon askel kerrallaan. Vuosia jatkunutta obsessiivista varmistelun hakua ei niin vain muuteta. Muista, että se on kuin huume. Mutta askel kerrallaan se onnistuu.

2: Entä vakuuttelun hakeminen toisilta? Miten tästä pääsee?

Usein ei riita, että sinä tiedät jatkuvan ja pakonomaisen varmistelun hakemisen haitat. Niiden joilta useimmiten haet varmistelua on syytä myös ymmärtää tämä asia.  On täysin ymmärrettävää, että sinun läheisesi ei kestä nähdä sinun kärsivän. Joten he antavat helposti sitä mitä sinun OCDsi panee sinut vaatimaan: varmistelua ja vakuuttelua. Mutta jos läheisesi oppivat, että näin tekemällä he pitkittävät ja pahentavat ongelmaasi, he pystyvät auttamaan sinua – auttamaan itseäsi.

Tee selvä sopimus läheistesi kanssa. Sopimus, että he kieltäytyvät antamasta vakuutteluja siitä, että et ole sairas, että tarkistuksia ei tarvita…Tästä kannattaa tehdä selkeäsanainen sopimus. Läheisesi voi vaikka muistuttaa: “sovimme, että autan sinua parhaiten kieltäytymällä vastaamasta tallaiseen kysymykseen. Joten en vastaa siihen. Keskitytään nyt johonkin muuhun.”

Entä mitä itse voit tehdä? Kysy itseltäsi: ”miksi pyydän tätä vakuuttelua tai varmistelua?”

Jos vastaat joko:

  1. Muistuttaakseni itseani siitä minkä muutenkin tiesin tai
  2. Saadakseni lievitystä ahdistukselle

…Niin kyseessä on todennäköisimmin pakonomainen varmistelun haku. Tällöin on paras – ahdistuksen tilapaisesta nousemisesta huolimatta- jättää asia kysymättä, ja vain sietää ahdistus. Ahdistus lievenee lopulta ja voit tuntea kerta kerralta vähemmän pelkoa ja ahdistusta – ja enemmän onnistumista ja itseluottamusta.

Tämänkin kohdan strategioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa voit tietenkin käyttää kokeneen kognitiivisen ja käyttäytymisterapeutin apua.

3: Lopuksi se tutkiva varmistelun haku…

Jos (tai pikemminkin kun) huomaat, että internetistä – ja muista tietolähteistä-  on tullut sinulle jatkuva (väärän ja oikean) tiedon lähde jolla rauhoittelet itseäsi ja haet varmistelua ja vakuuttelua – silloin on aika sulkea koko kone. Ainakin määräajaksi. Sovin usein potilaitteni kanssa aluksi vaikka googlepannan. Ensin päiväksi, sitten viikoksi. Sitten kahdeksi viikoksi. Keskusteltuamme siitä, miten tämä vaikuttaa oloon lähes poikkeuksetta kokemus on tämä: aluksi ahdistus nousee – tietenkin kun et rauhoittele itseäsi keinotekoisella varmuuden tunteella. Loppua kohden ahdistus ja pelot lievenevät. Potilas oppii, että varmistelua ei tarvitse – ja elämää voi alkaa elää -ihan oikeasti, eikä vain päänsä sisällä.

Itse asiassa näihin kaikkiin strategioihin kognitiivisiin ja käyttäytymisterapia strategioihin, eli niihin millä lopetat pakonomaisen varmuuteen pyrkimisesi, sisältyy juuri tämä oppi:

Älä ole enää OCD:n tai sosiaalisen ahdistuksen tai masennuksen orja. Irrottaudu pakonomaisista pelkoon perustuvista toimista millä pyrit saamaan keinotekoista varmuutta.

Ota riski.

Ala elää. Oikeata elämää. Oikeassa maailmassa. Toteuttaen oikeata itseäsi.

 

http://paniikkihairio.fi/pakko-oireinen-hairio-osa-1-pakkoajatukset-pakkotoimet-ja-varmistelun-hakeminen-suoritat-pakkotoimia-vaikka-ahdistut-lisaa-miksi/

http://paniikkihairio.fi/pakko-oireinen-hairio-osa-2-kolme-tapaa-varmistaa-etta-ahdistuksesi-ei-lopu/

INTENSIIVIterapia, OCD Klinikka: www.ocd-clinic.com

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *