Pakkoajatus, pakko-oire, ahdistus ja kognitiivinen psykoterapia

Troubled with Questions

“Ajan tuon mummon yli autolla”; ”työnnän tuon pojan junan alle”; ”hyppään sillalta”, “kuristan puolisoni” …Haha hah haa, nauretaanpas noille hulluille ajatuksille!

Jos kärsit pakkoajatuksista tai ns. pakkomielteestä, niin saatat järkyttyä tuosta mitä sanoin. Ennen kuin tuomitset minut, niin luepa juttu loppuun.

…Oletko joskus pelästynyt omia ajatuksiasi? Edellä luetellut ajatukset ovat kaikki sellaisista asioista joiden tekeminen olisi kauheaa – ja varmasti epänormaalia. Samoin olisi epänormaalia haluta tehdä sellaisia asioita. Et pidä hulluista ajatuksistasi, kammoat niitä ja silti niitä vain tuppaa. Juuri siksi ne ovat pakkoajatuksia.

Mutta on hyvä tietää, että nuo pakkoajatukset itsessään ovat normaaleja- ja lisäksi vaarattomiakin.

Kokolailla kaikki ihmiset kokevat tunkeilevia, vastentahtoisia tai intrusiivisia ajatuksia – sanalla sanoen: pakkoajatuksia  -aika ajoin. Pakkojatukset voivat olla hyvin ahdistavia kokijalleen. Tunkeilevat ajatukset saattavat koskea jonkun lähimmäisen vahingoittamista, itsensä vahingoittamista, jonkin hullun tai sopimattoman tekemistä, jotakin vastuutonta ja sopimatonta seksuaalista tekoa jne. Toisinaan on selvempää puhua pakkomielteestä kuin pakkoajatuksesta. Mikä on pakkomielle? Ja pakkoajatus? Pakkoajatuksesta kerron jo yllä. Se on tunkeileva, hullulta ja vastentahtoiselta tuntuva ajatus joka tunkee uudestaan ja uudestaan. Pakkomielle voi tarkoittaa aivan samaa, mutta voi myös sisältää impulssin kaltaisen tunteen, että jotain on tarve muka tehdä. Se voi olla nopeampi kuin tiedostettu ajatus, ja siksi koetaan kuin tunne, impulssi: “hyppään(kö?)” jne…Todellisuudessa noitten pakkomielteiden takanakin on ajatus, mutta se ajatus on toistaiseksi tiedostumaton. (Näihin pakko-oireisiin saattaa ajatusten lisäksi liittyä myös fyysisiä tuntemuksia, mutta niistä eri jutussa).

Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 293 opiskelijaa, listattiin 52 yleisintä tunkeilevaa pakkoajatusta ja pakkomiellettä sekä prosenttiosuus siitä, kuinka moni oli kokenut kunkin ajatuksen.  Muutama esimerkki listalta:

”Törmätä autolla eläimeen tai esineeseen”: 46 % naisista ja 52 % miehistä oli kokenut tämän; ”Hypätä alas korkealta paikalta: 39 % naisista, 46 % miehistä”;
”seksiä sopimattoman henkilön kanssa”: 46 % naisista, 63 % miehistä;
”perheen loukkaaminen” 59 % naisista, 55 % miehistä;
”kotiovi jäi lukitsematta, siellä on varas”: 77 % naisista, 69 % miehistä”…

Kuten huomaat, erilaisia tunkeilevia pakkoajatuksia koki suuri osa. Kaikkia 52 erilaista pakkoajatusta koettiin jonkin verran tutkittavien joukossa. Kukaan tutkimukseen osallistunut ei kärsinyt diagnosoidusta mielenterveyden ongelmasta. Eli voidaan sanoa, että tungettelevat ”pahat” ajatukset ovat normaaleja, eivätkä sairauteen viittaavia.

Miksi omista ajatuksista ja mielteistä sitten tulee jollekulle ahdistusongelma jota vastaan yritetään taistella kaikin keinoin? Jotkut ahdistuvat äärettömästi noista ajatuksista. He alkavat koettaa vältellä pakkoajatuksia ja kaikkea mikä voisi lisätä niitä ajatuksia ja mielteitä. He alkavat myös vältellä tilanteita missä he pelkäävät, että voisivat käyttäytyä intrusiivisen pakkoajatuksensa mukaisesti.

Niinpä jos tunkeileva pakkoajatuksesi on jonkun puukottamisesta, piilotat kaikki puukot näköpiiristäsi jne. Jos sitten et voi vältellä ajatuksiasi tai tilanteita, niin koetat jotenkin neutralisoida pelkosi. Jotkut suorittavat erilaisia rituaaleja tai muita kompulsiivisia (”pakkotoimia”) kuten toistuvaa käsien pesua, tarkistelua, asioiden ja esineiden pakonomaista järjestämistä…Jos huomaat tekeväsi jotain tällaista, niin saatat kärsiä ahdistusongelmasta jota sanotaan pakko-oireiseksi häiriöksi (OCD). Pelkosi on alkanut hallita toimiasi, ja taistelemalla ajatuksiasi vastaan ikävä kyllä pahennat tilannettasi.

Terapiassani autan potilaitani aluksi ymmärtämään sen, miten ajatuksia vastaan taisteleminen itse asiassa lisää niitä pakkoajatuksia. Kerran toisensa jälkeen potilaat huomaavat, että mitä enemmän he koettavat olla ajattelematta jotakin, sitä enemmän he sitä ajattelevat. Tämä johtuu siitä, että ollaksesi ajattelematta jotakin sinun pitää olla valppaana ja ajatella sitä, että et ajattelisi sitä. Tarkkailet koko ajan itseäsi. Kuulostaa naurettavalta, eikö? Mutta näin mielemme toimii.

Hyvä lähtökohta ongelmasta eroon pääsemiseksi on ymmärtää se, että ahdistavat ajatukset ovat normaaleja. Ajatukset eivät merkitse, että haluat tehdä noita asioita. Päinvastoin. Nuo ajatukset vaivaavat sinua, koska ne todennäköisesti ovat jotain sellaista mikä sinulle olisi viimeinen asia minkä haluat tehdä! Juuri siksi ahdistut. Ajatuksista tulee pakkoaja vasta sitten kun koetat vastustaa niitä.

Jos pystyt, niin seuraavan kerran kun koet pelottavan ja ahdistavan ajatuksen, niin anna sen tulla. Ja anna sen mennä – sitten kun se menee itsekseen. Älä tee mitään. Tai kerro kaverille, jaa kokemuksesi. Naura sille. Jotkin ajatukset ovat niin korneja, että nauru on paras lääke. Jos et pysty tähän, vaan ongelmasi on alkanut saada liikaa otetta elämässäsi, koet, että ajatukset ovat “pakkoja” ja niiden vuoksi olet jumissa “pakkotoimissa” tai jonkinlaisessa “neutralisoivassa” ajattelussa, niin ota yhteyttä kokeneeseen kognitiiviseen psykoterapeuttiin (vaikkapa minuun).

Minä rakastan ”pakkoajatusten” – ja ”pakkotoimien” hoitamista – tai siis niiden ihmisten auttamista joilla siitä on tullut ahdistusongelma. Kokemukseni kliinikkona on, että ihmiset jotka kärsivät ahdistavista ajatuksista ovat useimmiten siitä mukavimmasta päästä ihmisiä – juuri siksi heitä vaivaa niin kovasti kun tulee ”pahoja” ajatuksia!

Nauretaan siis yhdessä niille ajatuksille, ne saattavat olla aika huvittavia kunhan lakkaat pelkäämästä niitä. Jos et pysty nauramaan, niin anna niiden tulla. Kyllä ne menevätkin – jos vain annat niiden mennä. Silloin ne eivät ole neää pakkoja.

HALUATKO PÄÄSTÄ PAKKOAJATUSTEN ORJUUDESTA TEHOKKAIMMALLA JA NOPEIMMMALLA MAHDOLLISELLA TAVALLA -jopa viikossa? Tutustu kehittämääni INTENSIIVIterapiaan, joka perustuu CBThen, mutta on uusi menetelmä. Käy katsomassa:

www.ocd-clinic.com

Lue myos “Apua Sekoanko”:
http://paniikkihairio.fi/apua-sekoanko/

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *