Oletko valmis hyppäämään?
Vain hyppäämällä saat saaliin. Mutta jos hyppääminen pelottaa, niin saalis jää vain haaveeksi, olet nälässä, kuihdut…
Paitsi jos hyppäät pelosta huolimatta!
Tässä on yksi kognitiivisen käyttäytymis(psyko)terapian -eli CBT:n – ydinteeseistä: sinun käyttäytymisesi ratkaisee sen, että saavutatko tavoitteesi – vai jäätkö pyörimään kehää.
Tämähän pätee kaikkeen elämässä. Jos tavoitteesi on isompi palkkapussi, parempi asema – tai vain saada työtä, niin saavutat sen vain hakemalla työtä, menemällä haastatteluun, kehumalla itseäsi. Jos haluat esiintyä lavalla tai hurmata sen kauniin naisen/miehen, niin pitää puhua, esiintyä, olla viriili ja aktiivinen.
Mutta jos pelottaa? Pelottaa edes avata suunsa jos paikalla on muitakin. Tee se silti!
No, eihän se ihan näin helppoa ole. Jos pelkää kuollakseen, kokee huimausta ja oksettaa, tuntuu, että taju lähtee kun puhuu edes yhdelle ihmiselle…niin voi olla liikaa vaadittu mennä heti puhumaan tuhatpäiselle yleisölle.
Tai jos masentaa ja itkettää, ei vain jaksa, niin ei voi vain vaatia hyppäämään porukkaan ja ilakoimaan.
Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa ei ole kyse T-paita sloganista: ”Just do it!”
Kyllähän masentunut sen tekisi jos jaksaisi. Tai sosiaalisia tilanteita kuolemakseen pelkäävä mielellään menisi ja lähestyisi sitä unelmien kumppania…Mutta kun ei pysty edes keskittymään omiin ajatuksiinsa tai siihen mitä suusta pääsee.
Siksi kognitivinen käyttäytymisterapia ei ole ”Just do it” asenne, eikä myöskään ”ajattele positiivisesti” lähestyminen.
Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa otetaan huomioon realiteetit. Joskus jopa potilaan mielestä tuskallisen paljon ja tarkasti. Realiteetit ja rajoitukset arvioidaan ja otetaan huomioon. Mutta myös mahdollisuudet. Realistisesti. Sitten laaditaan suunnitelma sille, miten omat tavoitteet saavutetaan. Edetään pienin askelin. Opetellaan hyväksymään ahdistus joka tilapäisesti saattaa nousta. Tarkastellaan omia ajatuksia ja uskomuksia. Koetetaan löytää realistinen vaihtoehto omille kielteisille ajatuksille. Masentunut ajattelee masentavia ajatuksia. Ahdistunut ajattelee ahdistavia ajatuksia. Tämä voidaan muuttaa. Kielteiset, epärealistiset ajatukset ja uskomukset voidaan kyseenalaistaa. Mutta kyseessä ei ole positiivinen ajattelu, vaan realistinen ajattelu. Ero on huikea.
Kun sitten olet oppinut uusia asioita itsestäsi, uskomuksistasi ja ajattelet hiukan realistisemmin, olet jo valmiimpi hyppäämään pienen hypyn. Tee se. Onnistu siinä ja kasva. Pelkosi alkaa vähetä ja olet pian valmis isomaan hyppyyn.
Niin se menee käyttääkseni sammakkometaforaa.
Kognitiivinen käyttäytymisterapia on eniten tutkittu ja todistusvoimaisin psykoterapiamuoto. Kognitiivisen käyttäytymisterapian vahvuus on siinä, että asioita oikeasti muutetaan, niistä ei vain puhuta. On asioita mitä emme voi muuttaa, mutta aina on myös asioita mitä voimme. Voimme muuttaa käyttäytymistämme jos käyttäytymisemme rajoittaa sitä mitä haluaisimme tehdä. Voimme myös muuttaa ajatteluamme jos se on epärealistista tai haitallista. Jos märehdimme menneitä murheita, tai murehdimme tulevia, niin se ajattelutapa ei ole hyödyksi. Se pitää meidät jumissa, emmekä hyppää.
Jotkut muut psykoterapian muodot keskittyvät menneeseen. Siihen miten ongelma sai ehkä alkunsa. Sitten puhumalla koetetaan saada se tunne käsiteltyä. Menneen käsittelyllä on paikkansa myös kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa, varsinkin sellaisissa ongelmissa kuin PTSD johon kognitiivinen ja käyttäytymispsykoterapia on osoittautunut tehokkaaksi hoidoksi. Mutta fokus on siinä, mikä nyt pitää ongelmaa yllä. Mikä nyt estää hyppäämästä. Se asia muutetaan. Ja saavutetaan tavoitteet.
Jos kärsit ahdistuksesta tai masennuksesta, ja jos edellä oleva käy järkeen, niin saatat hyötyä kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta. Tai jos et kärsi ahdistuksesta, mutta et myöskään uskalla tavoitella sitä mitä oikeasti haluaisit, tai jos vain haluat paremman itsetunnon tai lisää itseluottamusta – saatat hyötyä kognitiivisesta käyttäytymisterapiast
Ota rohkeasti yhteyttä ‘Varaa Terapiaa sivulla’. Lupaan kyllä ainakin vastata, vaikka en voikaan luvata, etta aloitamme terapian (Muistathan lisaksi, etta olen BABCP:n Britannian jarjeston laillistama psykoterapeutti, mutta et saa hoidoistani Kelan vahennyksia):
http://paniikkihairio.fi/ota-yhteytta/
Lue myös:
http://paniikkihairio.fi/mita-kognitiivinen-kayttaytymisterapia/