Tunnista arvosi, motivoidu, muuta käyttäytymistäsi – ja saavuta tavoitteesi.

Oletko koskaan tyytymätön itseesi? Koetko, että et saavuta täyttä potentiaaliasi esimerkiksi työssä tai harrastuksessa? Jos koet, niin et tosiaan ole yksin. Kokemukseni CBT terapeuttina (kognitiivinen ja käyttäytymisterapia) ja CBT kouluttajana on ollut, että lähes kaikki kärsivät ainakin aika ajoin tunteesta, että on jotenkin riittämätön. Tämä ei riipu siitä mitä olet saavuttanut, mitä osaat tai miten taitava olet. Sinulla voi olla suunnitelmia, haaveita ja motivaatiotakin, mutta et vain ole ihan siellä missä haluaisit. On tietenkin olemassa esteitä, joille sinä et voi mitään, mutta aivan liian usein este jonkin tavoitteen saavuttamiselle on pään sisäinen. Voisit tehdä jotain, mutta et tee. Voisit saavuttaa jotain mutta et saavuta.

Voi olla, että kärsit arvovajeesta. Et ole ehkä tunnistanut omia arvojasi riittävän selkeästi. Et ole ihan varma, mitä oikeasti haluat elämältä. Sen sijaan keskityt siihen, mitä et halua. Voi olla, että et vain halua ahdistua tai jännittää – ja samalla unohdat mitä oikeastaan haluat.

Otetaan esimerkki. Haluaisit edetä urallasi. Olet hankkinut kaiken tarvittavan koulutuksen ja osaamisen. Tiedät, että sinulla on annettavaa, mutta tiedät myös, että hommassa, jota haluaisit pitää esiintyä julkisesti. Osaat asiasi, tiedät vastaukset, osaisit kouluttaa ja kannustaa. Mutta huomaat jännittäväsi esiintymistä liikaa. Huomiosi kääntyy aina esiintymistilanteessa omaan itseen, tarkkailet vain omia jännittämisen oireitasi ja niin esityksen taso laskee. Tai niin ainakin oletat. Et halua noita asioita. Et halua kokea ahdistusta, et halua kokea, että nolaat itsesi (vaikkakin tämä nolaaminen on sinun tulkintaasi). Teet kaikkesi, että sitä pelättyä ei tapahdu. Tästä syystä et saavuta potentiaaliasi. Et ehkä koskaan pyri siihen nimenomaiseen työhön tai rooliin.

Mikä tässä skenaariossa on ongelma? Sekö, että et osaa esiintyä? Sekö, että jännität? Sekö, että jännittämisesi näkyy ja tuottaa sinulle häpeää? Ei. Todellinen ongelma on, että sinä pelkäät noita asioita ja sitten käyttäydyt sen mukaisesti. Sinä pelkäät, että et osaa esiintyä; pelkäät että jännität; pelkäät, että se jännittäminen näkyy ja tuottaa sinulle häpeää.
Hetkinen, sanot: ”onhan totta, että minä jännitän, eikö se muka ole ongelma?”…Ei, se ei todellakaan ole ongelmasi. Totta on, että jännität, mutta jos et pelkäisi sitä jännittämistä, meillä ei olisi ongelmaa.

Toinen osa ongelmaa on se, että käyttäydyt jollakin tavalla välttääksesi niitä pelkäämiäsi asioita. Et esiinny, jos ei ole pakko. Kun esiinnyt, teet sen aina sellaisella tavalla, että et varmasti mokaa; luet asiat muistiinpanoista, vältät spontaaneja ilmaisuja, puhut lyhyesti, harjoittelet ennalta kaiken, olet hiljaa…Tai et vain hae sitä paikkaa. Näitä käyttäytymisiä on monenlaisia, erilaisiin pelkoihin liittyen, niiden kaikkien tarkoitus on (muka) pitää sinut turvassa. Niitä voidaan kutsua turvaa hakeviksi käyttäytymisiksi. Turvaa hakeva käyttäytyminen ei vie sinua kohti arvojasi, ne estävät sinua saavuttamasta potentiaaliasi. Sellaisia käyttäytymisiä voi olla vaikka:

Passiivisia, kuten: et perusta sitä yritystä; et aloita opiskelua, et muuta, et tee päätöksiä, ellet ole 100 % varma lopputuloksesta (mikä on melkeinpä aina mahdotonta);
Aktiivisia: teet päätöksiä impulsiivisesti; murehdit jatkuvasti kaikkea mikä voi epäonnistua; tarkkailet itseäsi, kritisoit itseäsi tai toisia, olet aggressiivinen tai defensiivinen.

Listaa voisi jatkaa loputtomasti. Ydin on, että käyttäydyt tietyllä tavalla koska mielesi pelkää, että muuten jotain pahaa tapahtuu. Et siis saavuta potentiaaliasi.

Palaan pääteesiini: ongelma ei ole, että jotain tapahtuu, tai, että olet jotain mitä et halua. Ongelma on, että pelkäät ja käyttäydyt pelkosi mukaisesti. Tämä on hyvä uutinen, koska ajatteluasi (pelkoa) ja käyttäytymistä on mahdollista muuttaa. Jännittäminen, ahdistus, masennus jne. tunnetilat ovat seuraus noista kahdesta. Jos muuta käyttäytymistäsi muutat samalla tunnereaktiotasi. Jos muutat ajatteluasi, muutat samalla tunnettasi.

CBT tekniikoin muutetaan noita kahta – ja saavutetaan tavoitteet. Suoraviivaisin on muuttaa käyttäytymistä, mutta myös pelkoja muutetaan. Tunne seuraa perässä.

Miten sitten muuttaa käyttäytymistä, kun on tottunut reagoimaan pelkoihinsa tietyllä tavalla? Siitä kirjoitan lisää tulevissa artikkelissa, mutta ihan lyhyesti tähän:

Yksi avain on arvojen tunnistaminen. Kun tunnistat ja kirkastat sen, mikä on sinulle elämässä oikeasti arvokasta ja tärkeää, käytämme tätä linkona ja motivaattorina. Kun arvosi on sinulle selkeä, seuraava askel on: motivoidut. Tilapäisestä tuskasta huolimatta motivoidut ja päätät mennä eteenpäin. Asetat tavoitteet. Teet asioita, muutat käyttäytymistä. Kun arvot ovat selvät, motivaatio kasvanut ja tavoitteet asetettu, on realistista saavuttaa tavoitteet. Eli yksinkertaistaen se menee näin:
Kirkasta arvot > motivoidu > muuta käyttäytymistä > saavuta tavoitteet.

Jos haluat tietää miten voit muuttaa käyttäytymistäsi jollakin osa-alueella, vaikkapa saavuttaaksesi jonkin tavoitteesi työssäsi, yrittäjänä, esimiehenä, tiimin jäsenenä – tai ihan yksityishenkilönä, niin ota yhteyttä!

 

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *