Työpaikkahaastattelu ja jännittäminen – käännä esiintymispelko eduksesi

Suuta kuivaa, kämmenet hikoilevat, sydän hakkaa ja on vaikea keskittyä. Valmistauduit huolellisesti, mutta hermojen takia nukkuminen yöllä oli heikkoa…Tuntuuko tutulta?

Työpaikkahaastattelu aiheuttaa monenlaisia ahdistuksen ja jännittämisen tunteita. Pirullisinta on se, että työpaikkahaastattelu on tilanne missä tahtoisit esiintyä parhaimmillasi – tiedät, että olet hyvä, tiedät, että osaisit ja kykenisit oppimaan uutta. Varmasti olisit oikea valinta. Kun vain hallitsisit hermosi ja saisit haastattelijat vakuuttuneiksi…Sinun pitäisi nyt näyttää haastattelijoille, että pystyt hallitsemaan paitsi vaaditut taidot, myös hermosi ja esiintymään luontevasti. Mutta koska olit niin jännittynyt yöllä olet nyt väsynyt ja keskittymiskyky tuntuu olevan pohjalukemissa. ’Apua, en varmaan osaa sanoa mitään järkevää!’ Tämän tiedostaminen lisää esiintymisjännittämistä ja hermot eikun kiristyvät…Joten et todellakaan esiinny parhaimmillasi!

Mutta sen ei tarvitse olla noin.

Seuraavassa muutama vinkki miten katkaiset esiintymisjännityksen noidankehän:

  1. Älä piilottele jännittämistäsi. Mitä enemmän koetat salata, että jännität, sitä enemmän sinulla on salattavaa ja sisäistä stressiä. Jos hyväksyt jännittämisen osana tilannetta, et ainakaan aiheuta lisähankausta taistelemalla luonnollista stressiä vastaan.
  2. Käännä jännittäminen eduksesi: Muista, että jokainen jännittää. Jos joku ei jännitä, niin hän ei ota haastattelua vakavasti, eikä ehkä todellisuudessa halua koko paikkaa. Kerro sopivan tilaisuuden tullen – mieluiten aivan alussa – haastattelijoille, että jännität. Se ainakin osoittaa, että sinä olet tosissasi. Tee se ilman selittelyä tai puolustelua, vain toteamalla tähän tapaan:’On todella hienoa, että pääsin tähän haastatteluun – vaikka totta puhuen aika lailla jännittää.’ Jos lisäät tuohon pienen hymyn, niin aina parempi. Huomaat miten jää sulaa! Ja itsekin alat suhtautua jännittämiseesi rennommin.
  3. Mitä tehdä sitten jos tuosta huolimatta ääni alkaa vapista ja tuntuu, että punastut? Palaa kohtaan yksi. Älä taistele sitä vastaan. Anna naaman punastua (luultavasti et ole niin punainen kuin luulet). Jatka sitä mitä olit tekemässä. Pakota itsesi ottamaan katsekontakti. Jos kiinnität entistä enemmän huomiota haastattelijoihin silloin sinulla on vähemmän aikaa tarkkailla omaa punastumistasi. Tämä asenne itse asiassa kääntää huomiosi pois omasta jänittämisestäsi ja siten alkaa lieventää oireitasi.
  4. Tekninen temppu: Jos haastattelijoita on monta, niin pidä huoli, että puhut aina yhdelle kerrallaan, eikä niin, että koetat puhua kaikille yhtä aikaa. Jos siis joku esittää kysymyksen, niin vastaat pääasiassa hänelle katsellen häntä. Mutta sitten kun puhut omasta aloitteestasi, voit suunnata sanasi jollekin toiselle. Puhu silloin yksi asia yhdelle ihmiselle. Sitten käännä katseesi ja kerro toinen asia toiselle.
  5. Juuri ennen haastattelua, kun odottelet vuoroasi: Älä enää kertaa mitä aiot sanoa ja mieti, että mitä he mahtavat kysellä. Olet tietenkin tehnyt valmistelusi jo aiemmin. (Jos et ole kerinnyt valmistautua, niin nyt ei kannata enää lisätä jännittämistäsi pyörittelemällä asioita päässäsi.) Miten teet tämän, kun ajatusta ja pelkoa pukkaa? Istu aloillasi. Kiinnitä katseesi yhteen pisteeseen. Paina jalat tukevasti maata vasten. Keskity sitten hengitykseesi. Pistä toinen käsi vatsallesi ja koeta hengittä niin, että käsi liikuu, eli hengität alaosalla vatsaa. Ajattele vain hengittämistä. Laske mielessäsi yhdestä kymmeneen aloittaen aina uudestaan ykkösestä, kun huomaat ajattelevasi jotain muuta kuin hengittämistäsi. (esimerkiksi punastumista, tai sitä mitä sinulta mahdetaan kysyä). Tämä tapahtuu luultavasti jatkuvasti, etkä ehkä pääse kakkosta korkeammale! Älä välitä. Palauta vain ajatuksesi hengitykseesi äläkä kiroile mielessäsi sitä, että huomio hajaantui. Tällä tavoin voit katkaista paniikkikierteen mielessäsi tilapäisesti kääntämällä huomiosi pois peloistasi.
  6. Kun on vuorosi mennä haastatteluhuoneeseen palauta mieleesi kohta yksi. Älä piilottele jännittämistäsi. Hyökkää sisään ja anna adrenaliiniryöpyn tehdä tehtävänsä. Ammattimaiset esiintyjät tietävät, että kun he eivät yritäkään taistella jännittämistä vastaan, niin he kääntävät adrenaliinin vaikutukset edukseen: suorituskyky paranee. Ajattellu terävöityy. Niinpä, sen sijaan, että jännitys estäisi sinua keskittymästä, niinkuin käy silloin kun taistelet sitä vastaan, nyt kun otat ’antaa mennä’ asenteen, niin tapahtuukin paradoksi: suoritat paremmin. Juuri tämä itse asiassa on jännittämisen – tai esiintymispelon –tai ahdistusreaktion perimmäinen tarkoitus: saada sinut suorittamaan paremmin!

Älä silti riehaannu liikaa. Se, että käännät jännittämisen tai esiintymispelon eduksesi, ei tarkoita sitä, että esiinnyt röyhkeänä tai ylimielisenä. Huomaa kohta kaksi: on hyvä jännittää!

Tämä siis lyhyesti siitä, miten voitat esiintymsijännityksen lamauttavan vaikutuksen työpaikkahaastattelussa. Kirjoitan seuraavasi joitakin teknisempiä vinkkejä siitä, miten suoriutua tehokkaasti työpaikkahaastattelussa –tai missä tahansa esiintymistilanteessa.

Kommentoi vapaasti ja kerro oletko samaa mieltä, vai täysin eri mieltä! Kaikki vinkit siihen, miten suoriutua paremmin ja voittaa esiintymisjännitys ovat tervetulleita!

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *