Voita jännitys – kesytä sisäinen apina

Muutosterapia: Vapauta jännitys voimavaraksi.

Miten saisin lisää itseluottamusta? Miksi tunnen aina pakonomaista tarvetta miellyttää toisia? Miksi olen huolissani siitä, mitä muut ajattelevat? Miksi koetan aina tehdä vaikutuksen? Miksen voi vain olla oma itseni? Miksi jännitän ja ahdistun?

Olen aina tällainen, en halua sitä, mutta olen…

Moni älykäs ihminen pohtii noita asioita. Järkesi, so. ”rationaalinen mielesi” tietää, että kukaan ei tuomitse sinua, kun puhut työmaalla ryhmälle työkavereita tai koulussa oppilastovereille, Ja silti ahdistut. Pelkäät etukäteen sitä, miten punastut ja änkytät… ja seuraus on, että väistämättä suorituskykysi laskee, vaikka juuri nyt sen pitäisi olla parhaimmillaan – ja juuri suorittaaksesi hyvin, olet jännittynyt! Mikä paradoksi!

Otetaan hiukan takaisin: Tosin on mahdollista, (itse asiassa todennäköistä) että joku joukossa ei oikeasti pidä sinusta (perustuu tutkimuksiin: keskimäärin yksi viidestä aina vihaa meitä – riippumatta mitä teemme; yksi viidestä rakastaa meitä ja loput ovat realisteja) ja silloin mitä tahansa teetkin, mikään ei muuta hänen asennettaan. Mutta alkaako hänkään silti heitellä tomaatteja? Ei kai. Ja: jos joku siis päättää olla pitämättä sinusta ja päättää olla aina pahalla tuulella sinut jo nähdessäänkin, kokee hengenahdistusta ja saa verensyöksyn, niin sehän on tuon henkilön ongelma, ei sinun. Joka tapauksessa eksyimme aiheesta: Kaiken kaikkiaan ja yleisesti ottaen kaikki yleisössä tai tovereitten joukossa

1. haluavat vain, että sinä onnistut
2. kokevat samaa jännitystä, ainakin jos joutuvat, lavalle, yleisön eteen.

Kukaan ei oikeasti halua riistää sinulta henkeä tai edes uraa, jos jännität ja osoitat jännittämisen merkkejä; varmaankin päinvastoin: he samaistuvat ja tuntevat myötätuntoa.

Miksi siis, vaikka rationaalinen mielesi tietää tuon, silti vapiset kuin haavanlehti, jännität, koetat lukea toisten ajatuksia huomataksesi kaikki mahdollinen kielteinen arvostelu jne. ja näin teet tilanteen itsellesi aina vaikeammaksi.

Eikö järkesi voi voittaa sitä emootiota, tunnetta, pelkoa?

Vastaus on: ei voi.

Järkesi ei voi voittaa tunteeseen perustuvaa ajatteluasi. Ei ainakaan voimalla ja päättäväisyydellä.

Syy on siinä, että ns. “emotionaalinen mielesi” on ainakin 5 kertaa voimakkaampi – ja paljon nopeampi reagoimaan kuin rationaalinen mielesi. Emotionaalinen mieli käynnistää sarjan automaattisia reaktiota, jotka ovat ”vaistoja”.  Tunnetuin noista vaistoista on varmaankin ”taistele tai pakene” reaktio.

Emotionaalinen mieli ja rationaalinen mieli ovat kaksi eri itsenäistä osaa mielessäsi. Biologisesti voidaan yksinkertaistaen sanoa, että emotionaalinen mieli sijaitsee ”limbisessä aivossa” ja rationaalinen mieli otsalohkossa.

Emotionaalinen mieli (tai siis limbinen järjestelmä) on se osa aivoja, joka varmistaa, että pysyt hengissä ja olet turvassa. Se huomaa kaikki potentiaaliset vaarat, on aina valmiina viemään sinut turvaan, se käynnistää kaikenlaisia reaktiota ja panee sinut epäilemään kaikkea. On parempi olla epäilevä kuin kuollut. Se on sinun sisäinen apinasi! Emotionaalinen mieli, ”apina”, toimii aina siten, että se huomaa ensin mahdollisen uhkan, ilman muuta arvioi kaiken uhkaksi, sitten se reagoi.

Emotionaalinen mieli panee sinut reagoimaan ja ajattelemaan mustavalkoisesti, paranoidisesti, pelkäämään arvostelua jne. Se tekee aina ensin arvion (minkä se sekoittaa faktaksi) ja sitten hakee todisteita tukemaan jo ennalta päätettyä arviota. Se ei ole kovin älykäs, mutta valtavan voimakas se on.

Rationaalinen mieli taas on sinun ihmisesi. Se on oikea sinä. Se punnitsee ensin faktoja ja tekee vasta sitten johtopäätöksiä. Se haluaa yleensä yhteistyötä, rauhaa, sopeutumista. Se on joustava, älykäs, huumorintajuinen. Se on kaikkea mitä apina ei ole. Se on se – oikea sinä – minkä haluaisit tuoda esiin. Rationaalinen mieli ei ole mustavalkoinen (olet joko täydellinen tai roska; tehtävä on joko menestys tai ei mitään; ihmiset ovat joko hyviä, tai pahoja…) vaan se on rationaalinen. Se ei ratkaise tunteisiin tai oletuksiin perustuen vaan faktoihin, se ei ole paranoidinen, vaan tiedonhaluinen.

Kun olet tilanteessa, missä koet joutuvasi mahdollisen arvioinnin – tai arvostelun kohteeksi, silloin sisäinen apinasi huomaa ”vaaran” – ja reagoi, voimakkaasti ja nopeasti. Se käynnistää joukon mekanismeja, joiden tarkoitus on viedä sinut turvaan. (Sydän hakkaa, mieli keskittyy vain vaaraan eikä voi ajatella muuta, huomaat kaikenlaisia merkkejä uhkasta.) Siksi se ei neuvottele rationaalisen mielesi kanssa, joka on toivottoman hidas vaaratilanteessa, vaan se ottaa ylivallan, etkä mahda mitään. Sanalla sanoen, apina kaappaa vallan ja sinä seuraat.

Kuitenkin hyvä uutinen on, että tuolle emotionaaliselle vaistonvaraiselle reaktiolle on tehtävissä paljonkin. Et voi “voittaa” sitä taistelemalla tai teeskentelemällä, että ongelmaa ei ole. Et myöskään voita sitä vain dumppaamalla ne oireet, joita koet, esimerkiksi käyttämällä rauhoittavia. Se on vain reaktion itsensä laimentamista, apina on silti aina valmiina.

Ratkaisu on tämä: Voit päästä sisäisen apinasi kanssa yhteistyöhön! Voit muuttaa tilanteen.

Voit kesyttää sen apinan opettamalla sille, että vaara on oikeasti olematon ja sen ei tarvitse reagoida.

Voit sitten tehdä sellaista mitä huippusuorittajat osaavat: voit valjastaa tuon uskomattoman voimakkaan ”otuksen” yhteistyöhön kanssasi, ja käyttää sen voimaa – ohjatusti – suorittaaksesi paremmin kuin koskaan! Tämä on salaisuus minkä moni huippu-urheilija on oppinut. Tiedän lavakoomikoita, jotka ovat kärsineet kaikenlaisesta paniikista ennen esitystä, mutta sitten oppineet käyttämään emootion voimaa hyväkseen. Moni on saanut takaisin todellisen minänsä ja itseluottamuksensa, joka on vuosia piileskellyt apinan takana koska apina on kaapannut vallan. Sitten tuo pelko on muutettu energiaksi.

Etkö sinäkin haluaisi lopettaa taistelun sisäisen apinasi kanssa, ja sen sijaan saada käyttöösi voima, joka on ainakin viisinkertainen omaasi verrattuna?

Muutosterapiaa, joka voi kesyttää apinasi:

www.paniikkihairio.fi