OCD – pikkutarkkuus, tunnontarkkuus, täydellisyyden vaatimus

OCD ja täydellisyyden tavoittelu

Ihmiset, jotka ovat kovasti tunnontarkkoja voivat ahdistua, kun joko he itse tai joku muu ei täytä heidän standardejaan. Tämä voi tulla ongelmaksi uskonnollisissa yhteisöissä, moraalisten tai eettisten kysymysten äärellä – asioissa missä on eriäviä tai vaihtelevia mielipiteitä siitä mikä on oikein ja väärin.

Ihminen voi olla mustavalkoinen ajattelussaan, ja voi esimerkiksi tuomita (usein itsensä) siitä, että jotain sääntöä ei ehkä ole noudatettu täysin oikein. Ja ahdistus vain lisääntyy, koska aina löytyy jotakin korjattavaa.

Ihminen, joka kärsii tällaisesta ahdistuksesta tekee tietenkin kaikkensa, mitä tahansa, että voisi välttää tuollaista väärintekoa. Näin vahvistetaan vain ahdistusta – ja mahdollisesti OCD:ta.

Tätä ahdistuksen aihetta voi tehdä vielä pahemmaksi, jos henkilö pyrkii täydellisyyteen tai virheettömyyteen.

Täydellisyyden tavoittelu ja täydellisyyden vaatimus

Täydellisyyden tavoittelu on hyvin yleistä ihmisillä, jotka kärsivät ahdistuksesta nimeltä OCD. Jotkut tutkijat ovat jopa kuvailleet pakko-oireista kärsiviä äärimmäisiksi perfektionisteiksi.

Perfektionismi, tai siis täydellisyyden tavoittelu, voi olla yhteisenä teemana missä tahansa OCDn muodossa. Tällaisesta ahdistuksesta kärsivä ajattelee, että kaiken pitää olla “täydellistä”, tai tuntua “juuri oikealta” –  ja vasta sitten hän voi jatkaa päiväänsä ja elämäänsä.

Tällainen OCD:n muoto johtaa siihen, että ahdistunut tarkkailee jatkuvasti mitä tahansa hän onkin suorittamassa. Se voi olla jokin työ, jota ollaan tekemässä, tai se voi olla omien ajatusten tai vaikkapa peilikuvan tarkkailu.

Jatkuvan tarkkailu ja täydellisyyden tavoittelu johtaa siihen, että koettaa olla aivan varma ja täydellinen, että ei vain tulisi tehtyä jotain asiaa ”väärin”, vaikkapa loukattua jotakuta. Ahdistus lisääntyy, koska ahdistunut ei yleensä voi olla pitkään varma asiasta.

Elämästä tulee suorittamista. Ja itse elämä jää toiseksi.

Jos kärsit tällaisesta ahdistuksesta, niin elämä voi olla tämäntapaista:

Täydellisyyden vaatimus, tai tavoittelu, tarkoittaa siiten sitä, että koetat saavuttaa aina itsellesi asettamiasi vaativia tavoitteita siitä huolimatta, että siitä seuraa ongelmia elämän eri osa-alueilla. Koet ehkä ahdistusta ja pettymyksiä, jos et saavuta tavoitteita – ja silti pyrit edelleen niihin.

Olet tyytyväinen vain, jos saavutat tavoitteet.

Perustat oman arvosi sille, miten hyvin olet saavuttanut tavoitteet. Mahdollisesti arvioit muita samalla tavalla – ja oletat, että he arvioivat sinua näin.

Joka tapauksessa standardit näyttävät sinusta hyvin tärkeiltä. Tällainen asenne voi johtaa sinua itseäsi harhaan.

Luulet, että tämä on sitä mitä haluat, mutta luultavasti se ei ole mitä haluat, vaan mitä luulet tarvitsevasi. Vastaa seuraaviin arvioidaksesi oletko täydellisyyden tavoittelija:

1. Ponnisteletko jatkuvasti saavuttaaksesi itselle asetetut vaativat tavoitteet? Tai pohditko jatkuvasti tavoitteita?

2. Keskitytkö pääasiassa siihen mitä et ole saavuttanut, etkä niinkään siihen mitä olet saavuttanut?

3. Sanovatko toiset sinulle, että vaatimuksesi itselle ovat liian kovat?

4. Pelkäätkö sitä, että et saavuta standardejasi?

5. Kun saavutat jonkin tavoitteen, onko sinulla tapana asettaa heti uusi vaatimus?

6. Perustuuko oma arvosi sille, miten paljon ponnistelet saavuttaaksesi – ja/tai saavutat asettamasi tavoitteet?

7. Tarkkailetko toistuvasti sitä, miten hyvin olet suoriutunut?

8. Yritätkö edelleen jääräpäisesti saavuttaa asettamasi tavoitteet ja standardit siitä huolimatta, että tästä koituu harmia muille elämän osa-alueille?

9. Vältteletkö joitakin asioita siksi, että pelkäät, että et saavuta niissä tavoitteita, että epäonnistut jotenkin tai olet huolissasi siitä, että ne vievät aikaa – jota voit sen sijaan käyttää saavuttaaksesi muita asettamiasi vaativia tavoitteita?

Miten vastasit?

Jos vastasit ”kyllä” kysymykseen 6 ja useaan muuhun kysymykseen, niin todennäköisesti hyötyisit CBT terapiasta, jossa opettelet joustavampaa asennetta. CBT:n avulla voit oppia olemaan vähemmän vaativa itseä (ja ehkä muita) kohtaan. Voit silloin alkaa keskittyä vaativien standardien saavuttamisen sijaan – ihan oikeasti sinulle tärkeisiin asioihin.

Jos tarvitset apua OCD:n hoidossa, ota rohkeasti yhteyttä!