Eksistentiaalinen ja filosofinen OCD
Mitä pitäisi, tai voisi, tehdä?
Tutkimukset osoittavat, että kognitiivinen käyttäytymisterapia (Cognitive and Behavioural Therapy, CBT) – yhdessä mahdollisen lääkityksen kanssa – on paras, nopein ja tehokkain menetelmä kun halutaan hoitaa mitä tahansa OCD ongelmaa. Pätee myös eksistentiaaliseen ja/tai filosofiseen OCD:hen.
Jotkut hoitavat, tai yrittävät hoitaa, ongelmaa pelkillä lääkkeillä. Lääkehoito ei kuitenkaan poista tai muuta pitkään jatkuneita tapoja, eikä ehkä poista pelkoa jotain ajatusta tai skenaariota kohtaan. Lääkehoidon todellinen merkitys on se, että lääkehoito voi auttaa ahdistunutta suorittamaan terapian kokonaan ja kunnolla.
Terapia voi auttaa ahdistunutta tekemään tarvittavat muutokset, voittamaan pelon ja ahdistuksen. Terapian pitää olla sellaista, että siinä hoidetaan pelkoa – ei ajeta pois ahdistavia ajatuksia, eikä keskitytä menneeseen – vaan käsitellään niiden pelkoa, merkitystä kokijalle. Oikeassa terapiassa tehdään tarvittava muutos. CBT on tutkitusti tällainen muutosterapia. Siitä kehitetty INTENSIIVINEN muoto tehostaa vielä CBT-terapiaa, tarkoitus on saada aikaan muutos nopeasti.
CBT-terapiassa opitaan tekemään päinvastoin kuin mitä vaistomaisesti tekisit. Ihmisen mieli on sellainen, että vaistomaisesti vältetään, tai paetaan sellaista, joka aiheuttaisi ahdistusta. Tämä on hyvä järjestelmä. Yleensä. Mutta et voi paeta omia ajatuksiasi. Etkä voi paeta varsinkaan sellaista, joka tuntuu pelottavalta. Ajatukset seuraavat aina mukana, minne tahansa menetkin. Se on paradoksaalista. Mitä enemmän koetat olla ajattelematta asiaa, sitä enemmän annat sille merkitystä (se on jotenkin vaarallista – tai ainakin epämiellyttävää), ja sitä enemmän ajattelet sitä. Sitä ahdistuneemmaksi tulet.
Yksi teema tästä on eksistentiaalinen OCD, jossa ajatukset pyörivät sellaisen ympärillä mikä on aika vaikea tai mahdoton selvittää varmasti. Siihen liittyy epävarmuus. Me ihmiset emme yleensä pidä epävarmuudesta. Siksi oikea terapia OCD:hen on paradoksaalista:
ERP on yksi CBT:n ja INTENSIIVIHOIDON perushoidoista. ERP tarkoittaa sitä, että ajatuksiasi ei ajeta pois. Epävarmuutta ei myöskään ajeta pois, ja muuteta varmuudeksi. Sitähän ahdistuksesta kärsivä yrittää kovasti tehdä. ERP:ssä opitaan sietämään ajatuksia – ja niihin liittyvää epävarmuutta. Opitaan, että “jos haluat olla ajattelematta sitä, ja olla ahdistumatta, nyt on aika ajatella sitä enemmän, ei vähemmän”.
ERP on hyvin paradoksaalista. Haluaisit välttää, jopa paeta, mutta terapiassa sitä kohti vain mennään. Jääräpäisesti. ERP tulee englantilaisista sanoista “Expose and Response Prevention”. Tarkoituksella mennään sinne, minne vaistomaisesti ei haluta – ja samalla sinua, sovitusti,
estetään hakemasta mistään turvaa (Response Prevention).
ERP voi olla aluksi pelottavaakin, mutta se on tehokasta, ja terapeutti on aina paikalla sitä varten, että harjoitukset tehdään suunnitellusti, ja siten, että varmasti jaksat. Terapeutti voi pyytää sinua tarkoituksella tekemään jotakin mitä olet vältellyt, tai joka ehkä aiheuttaa ahdistusta, ilman ns. turvakäyttäytymisiä (näistä puhutaan terapiassa). Voit opetella tekemään näin päivittäin ja erilaisissa tilanteissa.
ERP voi sisältää artikkelien lukemista, TV:n tai videoiden katselua, terapiassa sovittujen asioiden kuuntelua nauhoitteilta, väärältä tuntuvien ajatusten tahallista ajattelua, ahdistavien ajatusten ajattelua – jopa lisäämistä, väärältä tuntuvien paikkojen koskettelua jne.
Vähitellen noiden sovittujen, ja suunniteltujen, asioiden tekeminen ja ajatteleminen menettää sitä merkitystä, jota olet antanut – noista ahdistavista asioista tulee vähemmän merkittäviä ja vähemmän ahdistavia. Ahdistavasta asiasta tai ajatuksesta voi tulla jopa tylsä – et voi olla tylsistynyt ja pelokas samaan aikaan.
Response Prevention osassa ERP:ä tavoitellaan sitä, että et pakene, tai tee oikeastaan mitään välttääksesi ahdistuksen tunnetta, tai jotain asiaa tapahtumasta. Et siis vältä, etkä tee mitään, mikä auttaisi. Tämä koskee myös ajatuksia. Et analysoi ahdistavia ajatuksia, ei tehdä mitään mikä “auttaisi” sovittu asia vain tehdään ja samalla kestetään inhottava olo.
Terapiassa rohkaistaan myös siihen, että et hae mistään vakuuttelua itseltä tai muilta (yksi turvakäyttätymisen muoto).
Lisäksi koko CBT-hoito on lyhyt terapiaa, muutosterapiaa – ja realistista terapiaa.
Joitakin asioita hyväksytään. (Hyväksyminen on aivan eri asia kuin asiasta pitäminen).
Esimerkkejä CBT:n ERP hoidosta:
- Kirjoitetaan kauhutarina, jossa kaikki mitä on pelätty, on totta, se tapahtuu.
- Tehdään tästä äänitys, jota kuunnellaan sovittu määrä sovittuna aikana.
Eksistentiaalisen OCD:n kyseessä ollen ajatus voisi olla esimerkiksi: “mikään ei ole totta”.
- Ollaan yhtä mieltä ajatusten kanssa (vaikka tekisi mieli vastustaa) – eri tilanteissa, sovitaan terapiassa minkälaisissa tilanteissa.
- Mennään ahdistaviin paikkoihin.
- Luetaan ahdistavia artikkeleita; katsotaan ahdistavia sarjoja ja elokuvia.
- Kirjoitetaan ahdistavia ajatuksia, kirjoitetaan ahdistava määrä, jos niin on sovittu.
- Voidaan lähettää ajatuksia postitse, tai sähköpostilla.
- Kiinnitetään lappuja mm. jääkaapin oveen, kirjoitetaan pelottavia ajatuksia.
- Tehdään ahdistavia asioita (esimerkiksi pestään) tai ollaan tekemättä, sopimuksen mukaan.
ERP:n Response prevention -harjoituksia/kotitehtäviä:
- Ei väitellä ajatusten kanssa – mitenkään.
- Ei haeta turvaa, tai oikeaa tunnetta, tai oikeaa ajatusta – mistään.
- Ei haeta vakuuttelua itseltä – tai keneltäkään.
- Ei lueta artikkeleita – jotka vahvistaisivat sen, että ahdistava ajatus ei ole totta.
Asioita, joita päättäväisesti – HYVÄKSYN:
- Minulla on herkkyys ahdistua, kun kohtaan epävarmuutta, ja ajoittain ahdistusongelma, sitä voidaan kutsua nimellä OCD.
- Ajoittaisen ahdistuksen ja pahan olon.
- Minulla ei ole, enkä saa (eikä kukaan muukaan saa) koskaan 100 % vastausta kaikille “mitä jos?”-kysymyksille ja tuntemuksille.
- Ei ole olemassa varmaa selitystä sille miksi sain jonkin ajatuksen.
- En tule koskaan saamaan 100 % varmuutta asioihin, joista olen huolissani.
- Epävarmuus on osa elämää pidinpä siitä tai en.
***
Tarvitsetko apua OCD-ongelmiin? Ota rohkeasti yhteyttä!