Hoidamme CBT/INTENSIIVI – terapialla mm. esiintymisjännitystä, erilaisia ahdistusongelmia, masennnusta ja huonoa itsetuntoa. INTENSIIVIterapiassa kuitenkin keskitymme vain muutamaan erityisalueeseen.
- Ahdistus
- Paniikkihäiriö
- Esiintymisjännitys
- Sosiaalisten tilanteiden pelko, mokaamisen pelko, punastumisen pelko…
- Masennus
- Huono itsetunto
- Pakko-oireinen häiriö
- Pakkoajatukset
OCD – PAKKO-OIREINEN HÄIRIÖ – PAKKOAJATUKSET
Pakko-oireinen häiriö (OCD)
Pakko-oireiselle häiriölle ovat tyypillisiä tunkeilevat vastenmielisiksi tai pahoiksi koetut pakkoajatukset, impulssit ja muut obsessiiviset kokemukset sekä pakkotoimet.
Minä olen, viimeisen 9 vuoden ajan, työskennellyt keskittyen erityisesti auttamaan ihmisiä jotka kärsivät pakkoajatusten ja muiden obsessioiden, ahdistuksen ja jatkuvan ’mitä jos?’ epäilyn orjuudesta. Olen auttanut noita ihmisiä voittamaan pakko-oireisiin liittyvät turhat pelkonsa, eliminoimaan rituaalimaiset pakkotoimensa jotka vievät aikaa ja energiaa – ja jotka lopulta itse muuttuvat äärimmäisen ahdistaviksi, vaikka niitä alkuun käytetäänkin lievittämään ahdistusta.
Avain toipumiseen ja pakko-oireisen häiriön voittamiseen on se, että oppii elämään hyväksyen kohtuullisen määrän epävarmuutta ja riskejä. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty silloin kun pakkoajatukset ahdistavat. Voi tuntua aivan pakottavalta (siksi tämä on ”pakko-oireinen” häiriö) jotenkin varmistaa, että pelättyä pahaa ei tapahdu -usein tämä varmistus on vain rituaalimainen pakkotoimi, koska muuta ei voi tehdä – mutta tämä varmistelun ja rituaalien tie ikävä kyllä toimii sinua vastaa – vain vahvistaen pakon tunnetta, pelkoa ja ahdistusta.
INTENSIIVI – terapiassa – ja aina muutenkin OCDta ja ahdistusta hoitaessa, aloitan huolellisella tilannearviolla. Tilannearviossa selvitämme tarkkaan mikä pitää juuri sinun pakkoajatuksiasi ja muita pakkomielteitä yllä. Mitä pelkäät; millaisia rituaaleja, sekä näkyviä, että huomaamattomia, käytät? Sitten laadimme tarkan ja yksilöllisen suunnitelman, miten autamme sinua käytännöllisesti ja tehokkaasti. Käytän ”Kognitiivista ja Käyttäytymisterapiaa” jossa kaiken ydin on asteittainen altistus ja vasteen esto (ERP). ERP (niin kuin koko CBT) on perusteelliseen tutkimukseen perustuva tieteellinen menetelmä. ERP:n avulla autan sinua systemaattisesti ja asteittain kohtaamaan pelkosi, jättämään aikaa vievät rituaalit – ja saavuttamaan tavoitteesi. Ahdistus voi näin alkuun nousta – koska et enää turvaudu lievittäviin rituaaleihin, mutta lopulta se laskee.
(Olen kirjoittanut samoihin menetelmiin perustuvan lyhyen ja helppokäyttöisen itsehoitokurssin jonka voit halutessasi ladata hintaan 17€, jos haluat kokeilla itsehoitoa, etkä koe tarvitsevasi INTENSIIVI – terapiaa.)
ERP:n lisäksi käytän erilaisten testien ja muun ’kognitiivisen’ työn kombinaatiota. Näiden menetelmien tarkoitus on saada aikaan muutos mielessäsi, niin, että et enää pelkää pakkoajatuksia tai pakkomielteitä, etkä siksi koe enää niin kovaa tarvetta ’hakea turvaa’ tai suorittaa rituaalimaista kompulsiota.
PANIIKKIHÄIRIÖ
Toinen erityisosaamiseni. Paniikkihäiriö on – niin kuin kaikki ahdistusongelmat- paradoksaalinen ongelma. Vaikuttaa alkuun oudolta, mutta on totta, että PANIIKKIKOHTAUKSET, AHDISTUS JA PANIIKKIHÄIRIÖ VAIN PAHENEVAT MITÄ ENEMMÄN KOETAT TAISTELLA NIITÄ VASTAAN TAI VÄLTELLÄ NIITÄ.
Käytän terapiassa paradoksaalista CBT menetelmää: opit, että ahdistusreaktio ei ole vaarallinen; että sinun ei tarvitse turvautua välttelyyn tai turvaa hakeviin käyttäytymisiin päästäksesi tästä ongelmasta. Olen hoitanut tällä menetelmällä satoja ihmisiä – ja tulokset ovat uskomattomat. Lähes kaikki pääsevät kokonaan eroon paniikkihäiriöstään.
Monet ovat myös hyötyneet itsehoitokurssistani: ”Lopeta pelko ja paniikki – Paradoksaalinen menetelmä paniikkihäiriön voittamiseksi”. Voit ladata sen täältä https://www.paniikkihairio.fi/testi/paradoksaalinen-ohjelma/(LINKKI), jos haluat kokeilla itsehoitomenetelmää mieluummin kuin terapiaa.
SOSIAALISTEN TILANTEIDEN PELKO, SOSIAALINEN AHDISTUNEISUUS, ESIINTYMISJÄNNITYS
Ihmiset eivät kiinnitä meihin niin paljon huomiota kuin usein uskomme. Jos kärsit sosiaalisesta ahdistuksesta, niin todennäköisesti kuitenkin pelkäät nolaamista, huomion kohteeksi joutumista, kielteistä arvostelua tai jonkinlaista mokaamista silloin kun olet tekemisissä toisten kanssa. Käytät todennäköisesti joitakin menetelmiä joko välttääksesi noita tilanteita, tai ainakin koetat jollain lailla varmistaa, että et mokaa, tai että ahdistuksesi ei näy toisille.
Terapiassa autan sinua oppimaan, että ’mokaaminen’ jos sitä nyt ylipäänsä tapahtuu, ei ole niin paha juttu kuin olet uskonut. Käytän Southampton Universityn psykologian laitoksella kehitettyä ja oppimaani erityismenetelmää joka paitsi poistaa pelot, auttaa sinua oppimaan aivan uuden tavan ajatella itsestäsi noissa tilanteissa.
Myös sosiaalista ahdistusta on mahdollista hoitaa intensiivisesti, niin kuin OCDta; kysy halutessasi.
FOBIAT, SPESIFISET FOBIAT, KAMMOT
Ajofobia; lentopelko; hämähäkkien pelko; suljettujen paikkojen kammo; korkean paikan kammo…fobioita on paljon. Yhteistä niille on, että yliarvioit uhkan tai vaaran määrän, kun joudut kohtaamaan pelkosi kohteen – ja samalla aliarvioit omat voimavarasi. Pelko tai uhkan tunne voi kohdistua
eläimiin,
luonnonolosuhteisiin,
paikkoihin ja tilanteisiin…
…tulos on pelko, fobia tai kammo. Pelon seurauksena välttelet noita kohteita, mutta tuo välttely voi rajoittaa elämääsi ja välttelystä voi itsestään tulla sinulle ahdistuksen aihe.
Fobian INTENSIIVIhoidoss voidaan haluttu tulos saavuttaa jo yhden päivän aikana.
HUONO ITSETUNTO
Moni asiakkaani on tullut vastaanotolleni sosiaalisen ahdistuksen takia, tai masennuksen takia tai joskus vaikkapa liialliseksi koetun esiintymisjännityksen takia – ja taustalta on paljastunut heikko itsetunto. (Huomaathan, että silti läheskään aina noiden ongelmien takana ei ole huono itsetunto, vaan ne ovat irrallinen ongelma).
Ihmisellä voi olla ulkoapäin katsoen raudanluja itsevarmuus ja hän voi itsekin kokea, että itseluottamus on kova – ja silti hän voi kärsiä heikosta itsetunnosta. Monesti itsetunto on ehdollista, eli se perustuu suoritukseen, ja jos et enää suorittakaan standardiesi mukaisesti itsetunto romahtaa. CBT menetelmin autan sinua tunnistamaan todelliset uskomuksesi, kyseenalaistamaan haitalliset ja hyödyttömät sekä epärealistiset standardit ja uskomukset – nostamaan itsetuntosi ehdottomaksi – ja pääsemään ahdistuksesta.
Itsetuntoa ei hoideta varsinaisella INTENSIIVI – terapialla, mutta toki voidaan silti hoitaa intensiivisesti. CBT itsetunnon parantamiseksi yleensä kestää jonkin verran pidempään kuin jonkin muunlaisen ongelman (kuten ahdistuksen) hoito, mutta silti yleensä puhutaan vain 12-20 viikoittaisesta tapaamisesta.
Miljoonat ihmiset kärsivät ylenmääräisestä ahdistuksesta tai jännittämmisestä aivan turhaan. CBT menetelmillä ne ovat voitettavissa. INTENSIIVI terapialla voit voittaa ongelmasi nopeasti.