Depersonalisaatio – Koen itseni epätodelliseksi, ikään kuin vieraantuneeksi itsestäni—olenko sekoamassa?

Mitäkö on depersonalisaatio? Epätodellinen olo ja siihen liittyvä ahdistus? No niin, olen viime aikoina saanut enenevässä määrin kyselyitä omasta kehosta vieraantumisen tunteesta ja muista oudoista tuntemuksista, joten pistetään pari sanaa niistä oudoista tuntemuksista. Puhumme sellaisista tuntemuksista, kuin epätodellisuuden tunteesta, tunteesta, että ei ole omassa kehossaan vaan jotenkin oman kehon ulkopuolella, vieraantunut ymparistöstä, tai, että maailma ei ole samanlainen kuin ennen…sanalla sanoen puhumme depersonalisaatio-oireista, tai -häiriöstä.

Toki on totta, etta oudot oireet voivat liittyä erilaisiin joko fyysisiin sairauksiin, tai psyykkisiin sairauksiin, mutta kliininen kokemukseni on, että oudot epätodellisuuden tunteet ja muut depersonalisaatio kokemukset ovat yleensä kovan ahdistuksen oire. Ahdistus sitten aiheuttaa lisää outoja oireita ja näin ongelma pahentaa itse itseään. Tässä pari sanaa aiheesta.

Olen saanut ilokseni auttaa monia sellaisia joilla on ollut kaikenlaisia outoja ja pelottavia tuntemuksia ja kokemuksia, ja jotka eivät ole vuosiin päässeet peloistaan, siitä huolimatta, että ovat laukannet lääkärillä ja jopa mielenterveyspaikoissa apua hakemassa. Oudot oireet – ja ahdistus – vain jatkuvat ja tuntuvat saavan yhä enemmän valtaa elämässä.

Monelle tulee näitä outoja tuntemuksia ensimmäisen kerran kannabiksen käytön jälkeen. Juttu menee yleensä jotenkin tähän tapaan (olen kuullut sen niin monta kertaa):

…poltit kannabista kavereitten kanssa koska se oli niin cool…ja ”kaikkihan polttaa”, ja joku vanhempi ja hiukan auktoriteettisempi ”kannusti”…joten eikun pössäyttelemään…Sitten, ehkä noin vuorokauden päästä aloit kokea outoja: epätodellinen olo, sumuinen olo, pää tuntui sekavalta ja niin edelleen. Maailma ehkä näytti vieraalta tai ooma itsesi, kehosi tuntui erilaiselta ja oudolta, ikään kuin ei olisi oma keho. Pelästyit hiukan ja kyselit muilta, että miten he kokivat…ja sait kuulla, että kaikki muut olivat OK, ei mitään vastaavia outoja tuntemuksia. Nyt sinä pelästyit todella ja aloit pelätä sekoavasti, tulevasi hulluksi, sairastuvasi psykoosiin…ja,  että ehkä jotenkin olet pilannut aivosi – ja elämäsi…

Tämän seurauksena aloit tarkkailla oloasi…outoa oloa…epätodellisuuden tunnetta…ja mitä enemmän tarkkailit oloasi, niin sitä enemmän huomasit yhä uudelleen noita samoja outoja oireita, ja pelko ei hellittänyt. Samalla ahdistus lisäääntyi. Aloit taistella outoja oireita vastaan, aloit vältellä ulos menemistä…ja masennuit.

Se, mitä nyt pelkäsit eniten on, että olet aiheuttanut pysyää ja korjaamatonta vahinkoa itsellesi. Tästä seurasi sitten se, että aloit kaiken lisäksi tuntea syyllisyyttä: miksi käytin kannabista, miksi tein sitä ja sitä..?

On selvää, että kun tuollaisia asioita kun pyörittelee päässään jatkuvasti, niin ahdistuu entisestään -ja masentuukin. Ja kun olet kovin ahdistunut, niin olet entistä herkempi niille oudoille oireille. Kierre on valmis. Epätodellinen olo aiheuttaa ahdistusta. Ahdistus saa aikaan lisää oireita. Ahdistus saa aikaan myös sen, että tarkkailet niitä oireita. Ja siten tapahtuu juuri se mitä haluat lopettaa: koet niitä samoja oireita aina enemmän.

Mutta: sinä olet pelännyt turhaan! Nuo oudot oireet -kuten juurikin se epätodellisuuden tunne –  ovat pelottavia, mutta eivät vaarallisia.

En pistä tähän artikkeliin mitään pitkiä selontekoja aiheesta depersonalisaatio tai epätodellisuuden tunne, mutta vain muutama fakta aivan lyhyesti:

  1. Depersonalisaatio häiriö ei ole mielen sairaus (mielisairaus), ei psykoosi, eikä siis vaadi vastaavaa hoitoa.
  2. Depersonalisaatio-oireet johtuvat pitkittyneestä ahdistuksesta (ja siis pelosta)ja siitä, kun mieli on uupunut.
  3. Kannabiksen käytön lisäksi moni muu asia saattaa laukaista oireet. Esimerkiksi runsas kahvin juonti, unettomuus ja uupumus, kova stressi, muu ahdistus, kirkas valo, alkoholi…kaikki voivat saada mielen ylirasittumaan ja siten laukaista Depersonalisaatio-oireita.
  4. Oudot oireet EIVÄT ole vaarallisia.
  5. Kun noidankehä on käynnistynyt, oma pelkosi pitää sitä yllä.
  6. Depersonalisaatio oireilusta pääsee eroon oikealla hoidolla aivan niin kuin muistakin ahdistusongelmista.

Miten siitä oudolta ja pelottavalta tuntuvasta oireilusta sitten pääsee?

Ongelma alkoi, kun ensimmäisen kerran koettuasi noita oireita aloit tulkita niitä vaarallisiksi, aloit tarkkailla niitä ja olla aina vain huolestuneempi. Toisin sanoen ikään kuin opit olemaan peloissasi. Avain on siinä, että voit samalla tavalla oppia olemaan pelkäämättä. Kun et pelkää niitä oireita (outojakaan, eikä edes sitä epätodellisuune tunnetta), mielesi ei ole enää niin ylirasittunut ja herkkä…silloin oireetkin alkavat vähetä, melkein kuin huomaamatta. Tässä tarvitaan usein terapeutin apua, mutta joillekin pelkästään se, että tietää, että kyseessä ei ole mielisairaus, tai korjaamaton vahinko, jo itsessään vähentää pelkoa – ja lopulta niitä oireita.

Joten, jos koet outoja tuntemuksia missä olet vieraantunut kehostasi, niin älä nyt suin päin pelästy ja oleta sairastuneesi psykoosiin. Se on erittain epätodennäköistä. Keskustele asiasta kokeneen terapeutin, tai psykiatriaan erikoistuneen lääkärin kanssa. Selvitä toki mahdolliset fyysiset vaivat, ja vaikka psyykkisetkin, mutta kun olet saanut selville, että kyseessä on ahdistusongelma – jota pitää yllä oma pelkosi, niin ala työskennellä pelkosi lopettamiseksi ja pelkoreaktioittesi muuttamiseksi. Tähän saatat tarvita terapeutin apua. Lopeta turha lääkärillä juokseminen ja lääkkeiden napsiminen. Ei se pelko lähde lääkkeillä. (Huomaa: en ole lääkkeitä vastaan, ja monessa tapauksessa esimerkiksi lievä masennuslääkitys tai ahdistuslääkitys yhdessä terapian kanssa on paras kombinaatio)

Lue myos:

http://paniikkihairio.fi/apua-sekoanko/

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *