Miksi sinua jännittää ja ahdistaa huomion keskipisteenä oleminen?

Mask

Miksi sinua jännittää ja ahdistaa huomion keskipisteenä oleminen? Miksi huomio pelottaa ja puhujalava tuntuu kauheammalta kuin benji hyppy? Mitä vaaraa siinä muka on? Tai jos olet työmaalla tai koulussa porukan huomion kohteena, niin miksi koet ahdistusta, miksi ajatukset kangistuvat ja haluat vain paeta, tai ainakin pitää suusi kiinni? Kaikki tämä vaikka rationaalisella mielelläsi tiedät, että oikeasti mitään vaaraa ei ole…silti huimaa,  ääni tärisee, suorituskyky laskee…

Vastaus piilee siinä, että siinä tilanteessa et ajattele ja toimi sinä, vaan sinun sisäinen apinasi.

Sisäisellä apinalla tarkoitan tässä ns. emotionaalista mieltäsi. Kaikilla eläimilläkin on emotionaalinen mieli (mutta ei sitä meidän rationaalista mieltämme) jonka pääasiallinen tehtävä on huomata vaarat ja pitää yksilö turvassa ja hengissä. Sen takia koira hyökkää tai pakenee tai alistuu vaistonvaraisesti, reaktio riippuu oletetetun uhkan määrästä. Sen takia sinä pakenet ja välttelet tilanteita missä ehkä olisit huomion tai arvostelun kohteena – koska apinasi tulkitsee sen uhkaksi.

Tuo apina on erittäin voimakas ja nopea. Se on paljon voimakkaampi kuin sinä, etkä voi, vaikka kuinka yrittäisit, nujertaa sitä mielesi voimalla.

Sisäinen apinasi panee sinut jännittamään etukäteen esiintymistä, porukan keskellä olemista, toisten mahdollista kielteistä arvostelua jne. Se voi saada sinut vapisemaan jo pelkästä ajatuksesta, että pitäisit esitelmän työmaalla tai edes sanoisit mielipiteesi työmaakokouksessa. Kaikki siksi, että apinasi arvioi tilannetta – ja tulkitseee sen uhkaksi.

Monelle sisäinen apina laukaisee sarjan ahdistusreaktiota sellaisista asioista mitkä monelle muulle ovat tavallisia, jokapäiväisiä, eivätkä edusta heille mitään uhkaa. Esimerkiksi junaan tai bussiin meneminen, tai missä tahansa paikassa oleminen, mistä näyttäisi olevan vaikea paeta tarvittaessa, aiheuttaa sietämättömän ahdistusreaktion monelle joiden sisäinen apina on herkistynyt tälle ’uhkalle’.

Haluatko voittaa sisäisen apinasi?

Kuten sanoin, se apina on valtavan voimakas ja paljon nopeampi kuin sinä, se on alkukantainen ja toimii vaistona, pitäen sinut hengissä…et voi voittaa sitä voimalla, etkä pääse sitä pakoon.

Voi silti kesyttää apinasi! Voit auttaa sitä olemaan yheistyössä rationaalisen mielesi kanssa. Voit opettaa sen reagoimaan eri asioihin tai olemaan reagoimatta – ja voit jopa oppia käytämään hyväksesi sen voimaa.

Kognitiivinen terapia tekee juuri tätä. Kognitiivinen terapia auttaa rationaalista mieltäsi olemaan yhteistyössä emotionaalisen mielesi kanssa aivan uudella tavalla. Apinasi oppii olemaan tulkitsematta kaikkea ennen pelkäämääsi uhkaksi, joten se ei enää katso tarpeelliseksi reagoida. Kognitiivinen terapia ei taistele apinasi kanssa, vaan ottaa sen pelot huomioon, kyseenalaistaa ne yhteistyössä sen kanssa – ja siten rauhoittaa sen. Lopuksi kognitiivinen terapia voi autta sinua – ei enää pelkäämään- vaan käyttamään sisäisen apinasi valtavaa voimaa hyväksesi, jolloin saavutat tavoitteitasi ja suoritat paremmin kuin koskaan.

Jos haluat kokeilla miten voit rauhoittaa emotionaalisen mielesi, olla sen kanssa yhteistyössä ja päästä peloistasi, niin ota yhteyttä ‘varaa terepiaa’ sivulla.

Terapiaa

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *