Paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta pääsee oikeasti eroon

160_f_61617693_lmrb4bihf2uuuem4rn0dqpksmqy0wzhx-1

Opi-Muuta-Lopeta ahdistus ja paniikkihäiriö – ihan oikeasti

Paniikkihäiriöstä pääsee eroon. Ahdistuksesta (liiallisesta, elämää haittaavasta ahdistuksesta) pääsee eroon ja masennuksesta pääsee eroon. Se on faktaa minkä sadat entiset potilaani voivat vahvistaa. Kai miljoonat jotka ovat saaneet terapiaa kokeneelta kognitiivis- ja käyttäytymisterapeutilta voivat vahvistaa tämän. Britannian hallitus joka on töpeksinyt monessa asiassa, kuten brexitissä on tehnyt ainakin yhden asian oikein: Britanniassa päätettiin joitakin vuosia sitten, että koska CBT eli kognitiivinen ja käyttäytymisterapia on tutkitusti tehokkain ja nopein menetelmä ahdistuksen ja masennnuksen voittamiseksi se pitää saada kaikkien saataville. Perustettiin ohjelma ”Improved access to psychological therapies” (IAPT). Ohjelma pääsisältö on, että kognitiivista käyttäytymisterapiaa pitää olla saatavilla kaikille –ja kognitiivinen käyttäytymisterapia on ensisijainen hoito useimpiin ahdistusongelmiin sekä masennukseen.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia toimii. Siinä MUUTETAAN sinun tapaasi ajatella ahdistavia ajatuksia. Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa MUUTETAAN sinun tapaasi reagoida kun ahdistaa tai masentaa. Terapiassa asetetaan ja saavutetan tavoitteita. Nopeasti. Ahdistus väistyy. Oikeasti.

Jotain pitää muuttaa – muuten mikään ei muutu

Paniikkihäiriö on vain yksi ahdistuksen muoto. Siitäkin pääsee eroon. Kun sanon, että voit päästä paniikkihäiriöstä eroon siihen sisältyy ajatus, että minä voin MUUTTUA. Ja sinä voit muuttua. Muutos tapahtuu usein pikkuhiljaa, niin pienin edistysaskelin, että sitä ei huomaa. On ollut aika jolloin kengännauhan sitominen oli iso juttu. Nyt osaan se tuosta vain J Oli aika jolloin oksensin kun söin punajuurta. Nyt syön sitä huoletta ja joissakin muodoissa, kuten borts keitossa jopa pidän makua hyvänä! Monessa muussakin asiassa olen muuttanut tapaani toimia – ja olen muuttunut. Voitin myös oman paniikkihäiriöni jo parikymmentä vuotta sitten.
Jotain kuitenkin piti muuttaa. Oivalsin, että en voi muuttaa sitä mitä tunnen ensin ja sitten odottaa tekeväni muutoksia. Piti ensin muuttaa sitä mitä teen ja miten ajattelen. Sitten ahdistus muuttuu.

Muutos tapahtui koska pikkuhiljaa ja usein huomaamattani toistin uudestaan ja uudestaan jotain pientä muutosta käyttäytymisessäni. Punajuuren kohdalla muutos oli tietoinen. Olin päättänyt alkaa syödä sitä pikkuhiljaa enemmän (tämä tapahtui kun olin jo n. 30 v). Paniikkihäiriön kohdalla muutos oli myös tietoinen ja sain psykologista apuakin. Huomaa. Punajuurta syön nykyään vapaaehtoisesti. J

Siedättäminen toimii ahdistukseen

Muutokseen on monta tietä. Jos haluaa lopettaa paniikkihäiriönsä niin itsensä siedättäminen pelkojaan kohtaamalla on todennäköisesti varmin ja pysyvimmän tuloksen antava tie. Sitä ei aina tosin jaksa tai osaa ja silloin voi tarvita terapautin apua. Ja toisinaan siedättäminen on vaikeaa kun ei se pelon kohde olekaan ihan selvä. Sain taannoin kriittisen kirjoituksen henkilöltä joka oli koettanut jonkinlaista siedättämistä mutta huonoin tuloksin. Hän oli lukenut kurssini ’paradoksaalinen menetelmä paniikkihäiriön voittamiseksi’ mutta kokenut, että ei saanut siitä apua. Kävi kuitenkin ilmi, että hän kärsii eräästä spesifisestä fobiasta, emetofobiasta (oksennusfobia). Ei paniikkihäiriöstä – vaikka hän toki sai paniikkikohtauksia. Oksennusfogbiaakin hoidetaan pääasiassa siedättämällä, mutta ensin pitää oikeasti tietää mikä on pelon kohde ja miten sitä kannattaa ja voi siedättää. Tuollaisen ongelman kanssa tarvitaan melko varmasti terapeutin apua ja itsehoito ei riitä –tai saattaa olla jopa vahingollista.

Itseapu – tuettu itseapu – terapia

Paniikkihäiriö on sen verran kohdennetu juttu, että se on mahdollista kellistää kokonaan ilman terapeutin apuakin. Jotkut tosiaankin onnistuvat ihan omin voimin – ja ehkä niiden vinkkien avulla mitä saavat esimerkiksi perustamassani faceryhmässä ”paniikkihäiriöstä EROON – ja mahdollisesti blogissani. Itsehoito ilman apua on tietenkin hidasta verrattuna terapiaan, mutta jos etenet pieninkin askelin, niin se varmasti rohkaisee.

Moni on hankkinut tuekseen itseapukurssini (paradoksaalinen menetelmä paniikkihäiriön voittamiseksi) ja hoitanut paniikkihäiriötään menestyksellisesti. Paradoksaalinen kurssi on OK – ja tehokaskin jos teet tehtävät –  mutta tosiaankin tarkoitettu VAIN paniikkihäiriön hoitoon. Ja se on edelleen itseapua. Se ei riitä esimerkiksi OCD:n hoitoon, sosiaalisten tilanteiden pelkoon, masennukseen, huonoon itsetuntoon – eikä esimerkiksi mainittuun oksennusfobiaan…eikä missään nimessä ns. ’neula ja verifobiaan’. (Kysy lisää jos haluat)

Jos ahdistus on vakava tai monimutkainen

Monet joiden ongelma on ollut sitkeä tai mutkikas tai ehkä kokonaan muu kuin paniikkihäiriö ovat tarvinneet ja tilanneet yksilöterapiaa. He saavuttavat tavoitteensa.Terapiassa tietenkin hoidan monenlaisia muitakin ongelmia kuin pelkkää paniikkihäiriötä.

Kokeiletpa auttaa itse itseäsi aivan omin nokkinesi tai kurssini avulla tai yksilöterapiassa…Joka tapauksessa fakta on tämä: muutos on mahdollinen – ei sitä paniikkia tarvitse kärsiä koko ikäänsä.

PS: Uutena mahdollisuutena on chattiterapia jota voit kokeilla joko paradoksaalisen kurssin tukena tai päästäksesi eroon jostain muusta ongelmasta.

lopuksi lyhyt chattiterapian esittely:

Jos haluat terapeutin tukea lyhytaikaisesti tai terapiajakson mutta olet epävarma yksilöterapiasta – harkitse chattiterapiaani. Se voi olla tehokas keino päästäksesi paniikkihäiriöstä tai jostain muusta ahdistusongelmasta, kuten sosiaalisten tilanteiden pelosta tai OCDsta, pakkoajatuksista – tai masennuksesta…

Chattiterapiassa et kohtaa terapeuttia kasvokkain vaan vaihdatte chatteja 30-45 minuuttia kerrallaan. Chatin yksi etu on, että sinulle jää muistiin aina koko istunto. Ja moni kokee, että kun kirjoittaa kysymyksensä ja saa vastauksen kirjoitettuna, se painuu mieleen paremmin kuin puhuttu sana.

Chattiterapia on edullisempi kuin varsinainen kasvokkain tapahtuva terapia. Kysy rohkeasti sivulla ”varaa terapiaa”.

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *