Yöllinen paniikkikohtaus – pelottava kokemus

Yölliset paniikkikohtaukset ovat melko yleisiä ja ne koetaan usein pelottavammaksi kuin päiväsaikaan sattuneet. Tämä voi johtua sitä, että yöllinen paniikikohtaus voi tuntua vielä yllättävämmältä kuin päiväsaikainen: saatat vain herätä pelottavaan tunteeseen. Sydän hakkaa tai tykyttelee ja tuntuu kuin se löisi epätahdissa, hengitys tuntuu salpautuvan…yhtäkkiä olet keskellä jotain pelottavaa ja koska olet ehkä vielä puoleksi unessa et selkeästi tajua mitä tapahtuu. Myös se, että on pimeä ja olet ehkä yksin voi tuntua pahemmalta kuin päivällä koska tunnet olevasi haavoittuvaisempi.

Yöllisten paniikkikohtausten oireet ovat samat kuin kuin päivälläkin koetun: sydän hakkaa, rinnasta puristaa, on kuuma tai kylmä, valut tuskanhikeä, hengitys tuntuu vaikealta…ja ennen kaikkea: pelottaa! Koska oireet koetaan pelottavampana yöllä kuin muulloin niin paniikin noidankehä vahvistuu vahvistumistaan (jos olet lukenut kirjaani niin tiedät jo paljon näistä itseään vahvistavista noidankehistä) ja kohtaus tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Mistä yöllinen paniikkikohtaus sitten johtuu?

Paniikkikohtaus on äärimmäinen ahdistustila. Yöllinen paniikkikohtaus johtuu kahdesta päätekijästä:

1. Olet stressaantunut jostakin asiasta ja tästä syystä ahdistunut

2. Pelkäät omaa ahdistustasi, eli niitä paniikin fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Kun nukut, niin elimistösi ei kuitenkaan sulje itseään. Sydän jatkaa pamppailuaan ja hengitys onneksi myös jatkaa toimintaansa. Samoin mielesi työskentelee ja tarkkailee sekä sisäisiä toimintoja, että ulkoisia ääniä ym. Kaikki tämä varmistaa, että olet turvassa – samalla kun suuri osa elimistöstä lepää ansaittua lepoa jotta taas jaksaa toimia seuraavana päivänä. Jos mielesi spottaa jonkin asian olevan vaarallinen, niin se laukaisee kaikki paniikin – eli pelkoreaktion- fyysiset  ja psyykkiset oireet salamannopeasti, vaikka olet unessa. Toisin sanoen heräät siihen, että sydän takoo ja hiki virtaa – ja koet kauhun tunteen! Mutta et tajua senkään vertaa kuin päivällä, että mistä on kyse! Siksi pelko ei jätä sinua…

Yöllinen paniikkikohtaus alkaa siis vaivata sinua jos olet jo valmiiksi ahdistunut ja jos paniikkiin liittyvät oireet pelottavat sinua.

Muista että:

  • Paniikkikohtaus on vain ahdistus- eli pelkoreaktio…eli ’taistele tai pakene’ reaktio. Siihen kuuluu sydämen takominen ja hengitysmuutokset.
  • Paniikkikohtaus ei ole vaarallinen.
  • Oireet eivät ole haitallisia. Eivät edes ne sydämen hakkaamiset ja hengityksen muuttuminen.
  • Koet fyysisiä ja psyykkisiä oireita koska mielesi on tulkinnut tilanteen vaaralliseksi ja se yrittää suojella sinua – yhdessä niiden yhtäkkisten ruumiintoimintojen kanssa. (tämä selitetään kurssissa perusteellisesti)

Mikä auttaa yölliseen paniikkikohtaukseen?

  • Rauhoittava lääkitys, masennuslääkitys, kipulääkitys…riippuen siitä mikä mahdollinen muu tekijä lisää tai ylläpitää ylimääräistä stressiä – ja ahdistusta,  voi auttaa alkuaskeleissa.
  • Itseapu, esimerkiksi se, että huolehdit itsestäsi: liikunta, ruokavalio, sosiaalinen elämä…
  • Ennen kaikkea: Yöllistä paniikkia, niinkuin paniikkia aina, ylläpitää pelko. Opi, että pelkoon ei oikeasti ole syytä, niin pääset paniikkikohatuksista eroon.
  • Pelko on kuitenkin syvällä mielessäsi ja kun yöllä heräät keskellä sitä kauhun tunnetta, niin ei ole helppoa olla pelkäämättä – itse asiassa kun heräät kauhun tunteeseen, on pelko on koko asian ydin…ja niin alat pelätä sitä seuraavaa kohtausta. Tämä voi johtaa jopa nukkumisen – ja yön pelkoon, ja pikkuhiljaa koko elämä alkaa tuntua raskaalta, olet väsynyt ja toivoton.

Miten pelosta sitten voi päästä?

Kaksi vaihetta ovat välttämättömiä:

1. Opi mitä paniikki oikeasti on, miksi koet oireita -kuten sydämem tykytystä. Opi mitkä täsmällisesti ovat omat oireesi ja sitten

2. Opi, että oireista huolimatta mitään kauheaa ei tapahdu ja – paradoksaalisesti – tämän opittuasi paniikki ei enää vaivaa.

Miten opit tämän kaiken? Kognitivinen käyttäytymisterapia perustuu juuri siihen, että voitat haitallisen ja turhan pelon – ja teet sen tutkimalla omia ajatuksiasi sekä tekemällä asioita eri lailla (usein tämä tarkoittaa, että et tee mitään vaikka pelottaa!). Tämä tietenkin vie hiukan aikaa, mutta ei ole mitään vuosia jatkuvaa terapiaa, vaan kyseessä on muutaman viikon pituinen oppimisjakso. Opetat mielesi reagoimaan eri tavalla. Opetat ’alitajunnallesi’ uuden läksyn. Läksy on: paniikkiin ei ole syytä, pelko on aiheeton, ahdistus lakkaa vaikka en tee mitään, mitään vaaraa ei ole…ja lopulta mielesi oivaltaa: ei ole aihetta laukaista paniikkia!

Mielesi ei siis enää laukaise paniikkia, eli paniikkireaktiota…joten lopputulos on, että et saa enää paniikkikohtausta (koska et enää pelkää sitä…aika paradoksaalista, eikö vain?)

Pikaneuvo sinulle jos kärsit yöllisestä paniikista:

  1. Älä taistele tunnetta vastaan. Älä taistele sitä vastaan, kun sydän takoo ja koet muita fyysisä tuntemuksia. Älä koeta muuttaa sitä väkisin. Ahdistus lisääntyy juuri siksi, että mielesi tulkitsee tilanteen niin, että on pakko toimia jotenkin jotta olisit turvassa. Mitä enemmän taistelet ahdistusta vastaan, sitä enemmän aiheutat sitä.
  2. Älä yritä nukkua heti uudestaan. Älä edes kikkailemalla ja ohjaamalla tietoisesti huomiosi muualle. Tätä tehdessäsi vain aiheutat sisäistä stressiä itsellesi – ja lisää ahdistusta. Uni tulee kun se tulee, se ei ole sinun hallinnassasi. Älä siis suorita nukkumista.
  3. Älä siis tee mitään voittaaksesi paniikin, mutta toisaalta hiukan ristiriitaisen tuntuisesti..:
  4. Tee jotain muuta: nouse sängystä. Jos kerran ei nukuta, niin ei kannata pakottaa itseään. Sänky on nukkumista varten. Mene siis muualle. Lue jos huvittaa, kirjoita, suunnittele ruokalista…ja palaa kohtaan 1: tarkkaile vain tunnettasi mutta älä yritäkään muuttaa sitä.
  5. Palaa sänkyyn sitten kun nukuttaa.

Tässä siis muutama vinkki sinulle joka kärsit erityisesti yöllisestä paniikista ja siihen liittyvistä oireista. Kannustan kuitenkin tutustumaan kurssiini lähemmin ja suorittamaan harjoitukset. Tulet yllättymään.

katso myös juttuni paniikkikohtukasesta ja pelosta:

http://paniikkihairio.fi/milta-paniikkikohtaus-tuntuu/

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *