Rakentava johtaminen ja päätöksenteko

Rakentava johtaminen ja päätksenteko

Johtamiseen liittyy tavoitteiden asettamista ja päätöksentekemistä. Rakentava johtaja osaa antaa ja ottaa vastaan kritiikkiä toimintatavoista rakentavalla tavalla. Hän osaa olla jämäkkä tehdä päätöksiä ja ilmaista ne samalla kun on joustava muutoksille silloin kun se sopii paremmin tavoitteen saavuttamiseen.

Päätöksen tekeminen voi aiheuttaa stressiä. Tai ahdistusta. Itse asiassa ahdistuksen tarkoitus onkin kertoa voimakkaasti ja selkeästi, että jotain pitäisi nyt tehdä – tai päättää. Mutta se voi tuntua hankalalta. Päätöksen tekeminen voi olla erityisen hankalaa, jos tavoitteet ovat epäselvät, tai ongelmaa ei ole kunnolla määritelty. Päätöksen tekeminen voi olla vaikeaa myös silloin kun lopputulokseen liittyy epävarmuutta. Monesti ongelma ei oikeasti ole epävarmuus – vaan se, että siedät huonosti epävarmuutta. Pyrit varmuuteen. Ja kun et voi olla varma lopputuloksesta, ahdistut päätöksentekohetkellä. Haluisit olla aivan varma, että ratkaisu on paras tai että jotain ongelmaa ei seuraa. Mutta sitä varmuutta ei ole.

Moni tekee sitten käytöksen tasolla asioita, jotka lievittävät ahdistusta: joku viivyttelee päätöksen tekemistä. Joku muu tekee impulsiivisia ratkaisuja, niin ei tarvitse sietää epävarmuutta kauaa. Joku delegoi kaiken, toinen tekee kaiken itse. Joku hakee aina tukea päätöksilleen toisilta, joku salailee mietteitään, joku käyttää liikaa aikaa ja energiaa lisäinformaation hakemiseen. Joku ei vain tee päätöstä. Joku murehtii illat kotona, käy päässään läpi eri skenaarioita sen sijaan, että olisi läsnä perheelleen. Stressi kasvaa, päätöksentekokyky ei ainakaan kehity.

Jos tunnistat itsesi tai kollegasi tai jonkun työyhteisöön kuuluvan tällaisesta, ota yhteyttä ja kysy CBT konsultaatiosta.