Hullu ajatus ei tee sinusta hullua! Pakko-oireinen häiriö, pakkoajatukset ja pakkotoimet selitettynä kansankielellä.

Pakko-oireisen häiriön, OCD:n, ydinpalaset ovat obsessiot ja kompulsiot – ja ahdistus.

Obsessiot eli pakoajatukset

Obsessiot – eli pakkoajatukset – ovat ei-toivottuja ideoita, ajatuksia, mielen välähdyksiä, mielikuvia ja niin edelleen. Yhteistä obsessioille on, että ne aiheuttavat ahdistusta. Obsessiot tulevat yleensä jollakin seuraavista kuudesta alueesta:

1: aggressiiviset ja väkivaltaiset pakkoajatukset

2: likaan, pöpöihin liittyvät pakkoajatukset ja kokemukset ’vääränlaisesta tunteesta’

3: seksuaalisuuteen liittyvät pakkoajatukset ja epäilyt

4: tavaroiden ja asioiden säilyttämiseen liittyvät pakkoajatukset

5: uskonnollisuuteen ja moraaliin liittyvät pakkoajatukset ja voimakkaat tulkinnat

6: järjestys ja tarkkuus ja näihin liittyvät kokemukset väärästä, oikeasta, riittävästä jne.

Yleensä kaikkeen pakkoajatukseen liittyy ylenmääräinen tunne vastuusta ja tarpeesta kontrolloida asioita.

On tärkeä huomata, että erilaisten hulluiltakin vaikuttavien ajatusten kokeminen sinällään ei tee OCDta. Todellisuudessa useimmat ihmiset kokevat tuollaisia ajatuksia. Se, mikä erottaa OCD pakkoajatuksen kenen tahansa ei-toivotusta väkivaltaisesta ajatuksesta ei ole ajatuksen sisältö – vaan se, miten se ajatus tulkitaan. OCDsta kärsivä liittää pakkoajatukseen voimakkaan merkityksen. Hän tulkitsee, että koska hän kokee tuollaisen ajatuksen, hänessä täytyy olla jotain vikaa. Ajatus hänen mielessään edustaa voimakasta uhkaa joka on torjuttava. Sen sijaan, että hän huomattuaan hullun ajatuksen jatkaisi elämäänsä, hän alkaa toisaalta pyöritellä ajatusta pääsään, toisaalta koettaa päästä siitä eroon. Tämä ajatukselle merkityksen antaminen juuri tekee siitä pakon, nyt se on pakkoajatus, joka tulee uudestaan ja uudestaan, aina enemmän mitä enemmän sitä koettaa vastustaa. OCDsta kärsivä ei ole sekoamassa, eikä menettämässä kontrollia – vaikka juuri sekoaminen usein on yksi niistä tulkinnoista joita hän antaa, vaan päinvastoin: OCDsta kärsivä on yleensä aivan liikaa kontrollissa ajatuksistaan.

Kompulsiot eli pakkotoimet

Useimmat jotka kärsivät edellä kuvatun kaltaisista obsessioista koettavat tehdä edes jotakin, että ahdistus lievenisi. He alkavat usein tehdä joitakin ahdistusta lieventäviä toimia toistuvasti, rituaalimaisesti. Noita toimia sanotaankin pakkotoimiksi tai rituaaleiksi. Yksinkertainen esimerkki: Pakkoajatus: ”unohdinko tarkistaa hellan?” Rituaali: tarkistat hellan uudestaan ja uudestaan koska aina koet, että on pieni mahdollisuus, että unohdit tarkistaa, tai että et tarkistanut riittävän huolella…

Samoin kuin obsessioita, eli pakkoajatuksia, myös pakkotoimia, eli rituaaleja on useimmilla liittyen tiettyihin uhkaksi koettuhan osa-alueisiin: puhdistaminen, tarkistaminen, järjestäminen, kerääminen/hamstraaminen.

Oma erityinen osa-alueensa ovat pään sisäiset rituaalit jotka usein liittyvät sellaisiin ahdistaviin pakkoajatuksiin joita on muuten vaikea kontrolloida. Esimerkkinä vaikka obsessio: ”olenko pedofiili?” OCDsta kärsivä ahdistuu tuollaisesta ajatuksesta aivan mahdottomasti – koska se ajatus on täysin vastoin hänen oikeaa olemustaan. Seuraa rituaalimainen ajatusten karkotusyritys, jatkuva varmistelun hakeminen ja omien ajatusten tarkkailu.

Yleisin kompulsio on kaikenlainen tarkistaminen. Hellat, ovet, jne. Se voi ilmetä vaikka: ”tuliko se ja se tehtyä kunnolla, ajoinko jonkun päälle…? pitää tarkistaa”. On kiinnostavaa, että tällaisesta pakkoajatuksesta ja rituaalista kärsivät usein epäilevät omaa muistiaan. Tutkimukset, samoin kuin oma kliininen kokemukseni kuitenkin osoittavat, että heillä ei ole sen enempää ongelmia muistin kanssa kuin muillakaan – kyse on epävarmuuden sietämättömyyden, tulkintojen ja kontrollointipakon aiheuttamasta sietämättömästä ahdistuksesta – ja kun ei voi olla ihan 100% varma, niin pitää tarkistaa. Uudelleen ja uudelleen.

Ahdistus

Kukapa ei ahdistuisi, kun kokee itseä inhottavan ajatuksen vaikkapa sellaisen, että tappaa oman lapsensa. Obsessio siis ihan ymmärrettävästi aiheuttaa ahdistusta. Mutta varsinainen ongelmallinen ja sietämätön ahdistus alkaa vasta sitten, kun olet alkanut antaa merkitystä sille ajatukselle. Tiedät, että et missään tapauksessa halua pahaa lapselle, mutta ajatukseen nousee aina uudestaan: ”entä jos sittenkin?” Tämä taas merkitsee, että ”olenkin salaa paha tai sairas”…ja ahdistus nousee taivaisiin. Sitten koetat lievittää ahdistusta. Koetat varmistaa että et ole sekoamassa. Koetat varmistaa, että lapsi on turvassa. Kun teet näin, niin ajattelet vain sitä samaa ’uhkaa’ – ja vaikka saat ehkä ahdistuksen tilapäisesti tippumaan, se tulee aina uudestaan entistä voimakkaampana.

Pakkotoimi ei siis auta, mutta on olemassa tehokas tapa päästä tästä noidankehästä…

INTENSIIVIterapia!

CBT on tutkittu terapiamuoto, joka toimii tehokkaasti OCDhen. Se vain pitää tehdä oikein. On olemassa valtava määrä tieteellisiä, puolueettomia tutkimuksia jotka osoittavat, että CBT ja erityisesti sen osa alue: ERP (Exposure and Response Prevention) eli ’siedätys ja vasteen (lue: rituaalin) esto’ toimii tehokkaasti. ERPn avain on, että asiat tehdään päinvastoin kuin mitä ahdistunut mielesi käskee sinun tehdä. Pelosta ja OCD pakkoajatuksista opitaan aivan uusi läksy. Pakko vähenee. Ahdistus vähenee.

Mutta tässä on juju: aivan aluksi ahdistus nousee, siksi se pitää tehdä huolella ja oikein.
Toinen havainto tehokkaasta OCD hoidosta: On runsaasti todistetta, että ERP toimii tehokkaimmin, kun se annetaan INTENSIIVISESTI.
Ongelma ei ole oikean ja tehokkaan hoidon puute. CBT, intensiivisesti toteutettuna, toimii.
Ongelma on, että on äärimmäisen vaikeaa löytää sellainen spesialisti joka on kokenut näistä kaikista: CBTstä, ERPstä ja OCDsta. Ja Intensiivisyydestä niiden käytössä. Yksi mahdollinen selitys tälle on, että useimmat psykoterapeutit, sellaisetkin jotka ovat saaneet kunnollisen CBT koulutuksen, eivät hoida riittävää määrää OCD potilaita. Heillä ei vain ole kokemusta nimenomaan tämän ongelman hoidosta.

On siksi järkevää hoitaa OCDta keskitetysti. Intensiivisesti. Minä olen perustanut oman menetelmäni – joka on CBT terapiaa, mutta aivan uudella intensiivisellä tavalla. Kehittämäni lähestymistapa perustuu omaan vuosien kokemukseeni  OCDsta, intensiivisesta työstä ja ERPstä.
Minun OCD klinikkani hoitaa OCDta intensiivisesti. INTENSIIVIterapia yhdistää 3 CBTn pääelementtiä yhdeksi saumattomaksi terapiaksi jota annetaan intensiivisesti.

Lue lisää intensiiviterapiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *