INTENSIIVIterapia: Viikossa eroon pakko-oireiden orjuudesta Espanjan lämmössä, Helsingissä tai Tampereella.

Vapaus

Pakkoajatuksista ja pakko-oireista eroon viikossa!

Kärsitkö pakko-oireista, kuten pakkoajatuksista? Tai ehkä pakkotoiminnoista eli rituaaleista? Pakko-oireinen häiriö, Obsessive Compulsive Disorder (OCD), on elämää rajoittava ahdistushäiriö, johon kuuluu yleensä sekä pakkoajatuksia, että pakkotoimia. Tiesitkö, että on olemassa tutkittu ja tehokas menetelmä jonka avulla pakko-oireiden orjuudesta pääsee muutamassa, tai jopa yhdessä, viikossa? Viikon jakso INTENSIIVIterapiaa kokeneen ammattilaisen antamana voi muuttaa elämäsi. Samalla voit pitää loman Espanjassa, Tampereella tai Helsingissä.

Lyhyesti pakkoajatuksista

Ihmisen mieli on valtavan luova. Me koemme ja luomme jopa tuhansia ajatuksia joka päivä. Jotkut noista ajatuksista ovat väkivaltaisia tai jollain lailla muuten ahdistavia. Kuinka muuten voisi ollakaan, kun elämme maailmassa missä mieltämme pommitetaan joka suunnalta kaikenlaisilla ajatuksilla? Useimmat meistä keskittyvät itselle merkityksellisiin asioihimme ja sivuuttamme olan kohautuksella muut ohikiitävät ajatukset. Toiset, noin 2% meistä, eivät kykene sivuuttamaan ajatuksia jotka ovat heille vastenmielisiä, kuten väkivaltaiset ajatukset tai jollain lailla vääräksi koetut seksuaalisuuteen liittyvät ajatukset tai vaikkapa Jumalan pilkkaan liittyvät ajatukset. Heille nuo ajatukset edustavat uhkaa ja ne aiheuttavat valtavaa ahdistusta. Selkeiden pakkoajatusten lisäksi moni kärsii erilaisista pakkomielteisistä tuntemuksista, kuten tunteesta, että kädet ovat likaiset, vaikka niitä kuinka pesee.

Lyhyesti pakkotoiminnoista

Jos sinä kuulut siihen ihmisryhmään joka ei vain kykene sivuuttamaan tuollaisia ajatuksia ja tuntemuksia, ja niistä on tullut sinulle ahdistava taakka, on todennäköistä, että olet alkanut jollakin tavalla koettaa päästä eroon noista ahdistavista ajatuksista ja tuntemuksista. Olet sitten huomannut, että se ei onnistu. Mitä enemmän koetat päästä ajatuksista eroon, sitä enemmän koet niitä. Ajatukset palaavat aina tiheämmin mitä enemmän koetat sulkea niitä mielestäsi. Mitä kauemmin peset itseäsi lievittääksesi ahdistustasi, sitä enemmän opetat mielellesi, että ahdistus ei muuten ikinä lopu – ja ahdistavan tunteen ja ylenmääräisen pesemisen noidankehä vain vahvistuu. Nämä toimet ovat pakkotoimia.

Lyhyesti INTENSIIVIterapiasta

Pakko-oireiseen häiriöön on olemassa tehokas apua. CBT, Cognitive and Behavioural Therapy, suomeksi kognitiivinen ja käyttäytymisterapia, on tutkitusti tehokkain hoitomuoto pakko-oireiseen häiriöön. (ks. tutkimukset sivulla: www.ocd-clinic.com). CBT toimii tehokkaasti useimpiin ahdistusongelmiin. Jotta CBT toimisi tehokkaasti pakko-oireiseen häiriöön on kuitenkin otettava muutama tärkeä seikka huomioon.

1. Terapeutin on käytettävä erityistä CBT:n osa-aluetta, ERPtä (Expose and Response Prevention), eli ’altistus ja samanaikainen reagoinnin esto’. Tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että terapeutin avulla kohtaat pelkosi – ja samalla pidättäydyt pakkotoimista. Asteittain ahdistus vähenee. Juuri ERPtä käyttämällä on saatu tutkitusti eniten tuloksia ja potilaat ovat päässeet tehokkaasti oireistaan. Jos sinulle tarjotaan terapiaa johon ei sisälly huolellinen ja asteittain etenevä ERP, niin et todennäköisesti etene.

2. Terapeutin on oltava paitsi kokenut CBTstä ja ERP:n käytöstä, myös erityisesti kokenut OCD:n hoidosta. Totuus on, että monet kokeneetkin terapeutit saavat aika vähän kokemusta erityisesti OCD:n hoidosta ja siksi kykenevät auttamaan vain hiukan, tai vain lievissä oireissa.

3. Terapian on oltava intensiivistä. Tämän olen oppinut omassa praktiikassani hoitaessani satoja OCDsta kärsiviä, mutta myös tutkimustulokset tukevat tätä. Perinteisempi, viikoittain tapahtuva terapia jättää OCDsta kärsivän liian ahdistuneeksi istuntojen välillä, eikä hän kykene suorittamaan sovittuja ERP harjoituksia niin, että todellinen tottumus tapahtuisi. Hoito ja paraneminen jäävät puolitiehen.

4. ERP:n lisäksi hyvä CBT auttaa sinua vähentämään pelkojasi ja muokkaamaan tulkintojasi joita sinulla on omista ajatuksistasi, uskomuksistasi ja tuntemuksistasi. Usein tähän kuuluu kognitiivista työtä, jonka avulla taivutellaan syvemmällä olevia, juurtuneita ydinuskomuksia itsestä ja itsekriittistä ajattelua.

INTENSIIVIterapia tarjoaa mahdollisuuden päästä kokeneen OCD terapeutin, Ari Saarion (Britannian BABCP:n hyväksymä CBT terapeutti, Valviran hyväksymä psyk SH) ohjaamaan terapiaan. Hoidon aluksi suoritamme huolellisen arvion siitä, miten todennäköisesti INTENSIIVIterapia toimii sinun kohdallasi. Hoito itsessään koostuu viikon jaksoista. Useimmiten riittää yksi yhden viikon jakso jolloin tapaat terapeutin 4 päivää viikossa, 4-5 tuntia kerrallaan. Hoitojaksoon kuuluu viikon INTENSIIVIterapian jälkeen 4 kertaa tukitapaaminen, yleensä Skypen välityksellä.

Hoitovaihtoehdot ovat: yksilötapaamiset ja ryhmätapaamiset.

Seuraavat vapaat yksilö-INTENSIIVIjaksot:
31.10-03.11.2017 Tampere
14.11-17.11.2017 Tampere
12.12-15.12.2017 Helsinki
16.01-19.01.2018 Malaga/Espanja

Nämä ovat yksilötapaamisia, mutta jos haluat kumppanin mukaan, niin se sopii. Terapia edellyttää viikon asumista terapiapaikalla. Majapaikka on hankittava itse, mutta CBT Fast/Ari antaa tarvitessa vinkkejä. Tarkemmat tiedot saat varauksen yhteydessä.
Lisää tietoa: www.ocd-clinic.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *