www.paniikkihairio.fi
Paniikkihäiriöstä pääsee eroon.
Ahdistuksesta (liiallisesta, elämää haittaavasta ahdistuksesta) pääsee eroon – ja masennuksesta pääsee eroon.
Se on faktaa, minkä sadat entiset potilaani voivat vahvistaa. Kai miljoonat, jotka ovat saaneet terapiaa kokeneelta kognitiivis-käyttäytymisterapeutilta ja siten päässeet eroon liiallisesta ahdistuksesta, jopa paniikista, voivat vahvistaa tämän.
Britanniassa päätettiin joitakin vuosia sitten, että koska CBT eli kognitiivinen- käyttäytymisterapia on tutkitusti tehokkain ja nopein menetelmä ahdistuksen ja masennuksen voittamiseksi se pitää saada kaikkien saataville. Perustettiin ohjelma ”Improved access for psychological therapies” (IAPT). Ohjelma pääsisältö on, että kognitiivista-käyttäytymisterapiaa pitää olla saatavilla kaikille – ja CBT on ensisijainen hoito useimpiin ahdistusongelmiin sekä masennukseen.
CBT toimii. Siinä MUUTETAAN sinun tapaasi ajatella ahdistavia ajatuksia ahdistavissa tilanteissa. MUUTETAAN sinun tapaasi reagoida, kun ahdistaa tai masentaa.
Asetetaan ja saavutetaan tavoitteita. Nopeasti. Liiallinen ahdistus väistyy.
Ei sanota: ”jos ahdistaa” – sanotaan: ”Kun ahdistaa.”
Mutta: jotain kuitenkin pitää muuttaa!
Jotain pitää muuttaa – muuten mikään ei muutu.
Paniikkihäiriö (paniikki = ahdistuksen huippu) on vain yksi ahdistuksen muoto. Siitäkin pääsee eroon. Kun sanon, että voit päästä paniikkihäiriöstä eroon siihen sisältyy ajatus, että minä voin MUUTTUA. Sinä voit muuttua. Muutos tapahtuu usein pikkuhiljaa, niin pienin edistysaskelin, että sitä ei huomaa. On ollut aika, jolloin kengännauhan sitominen oli iso juttu. Nyt osaan sen tuosta vain. Oli aika, jolloin oksensin, kun söin punajuurta. Nyt syön sitä huoletta ja joissakin muodoissa, kuten borssikeitossa – jopa pidän makua hyvänä! Monessa muussakin asiassa olen muuttanut tapaani toimia – ja olen muuttunut.
Voitin myös oman paniikkihäiriöni jo parikymmentä vuotta sitten.
Jotain kuitenkin piti muuttaa. Oivalsin, että en voi muuttaa sitä mitä tunnen ensin ja sitten odottaa tekeväni muutoksia. Piti olla realisti. Piti ensin muuttaa sitä mitä teen ja miten ajattelen, kun olen ahdistunut. Sitten ahdistuksen palko, ja ahdistus muuttuu. Muutos tapahtui pikkuhiljaa – ja usein huomaamattani toistin uudestaan ja uudestaan jotain pientä muutosta käyttäytymisessäni. Punajuuren kohdalla muutos oli tietoinen. Olin päättänyt alkaa syödä sitä pikkuhiljaa enemmän (tämä tapahtui, kun olin jo n. 30 v). Paniikkihäiriön kohdalla muutos oli myös tietoinen ja sain psykologista apuakin. Punajuurta syön nykyään vapaaehtoisesti. J
Siedättäminen toimii ahdistukseen
Muutokseen on monta tietä. Jos haluaa lopettaa paniikkihäiriönsä niin itsensä siedättäminen, ERP, pelkoja kohtaamalla, on todennäköisesti varmin ja pysyvimmän tuloksen antava tie. Sitä ei aina tosin jaksa tai osaa, ja silloin voi tarvita terapeutin apua. Toisinaan siedättäminen on vaikeaa, kun ei se pelon kohde olekaan ihan selvä.
Sain taannoin kriittisen kirjoituksen henkilöltä, joka oli koettanut jonkinlaista siedättämistä mutta huonoin tuloksin. Hän oli lukenut kurssini ”paradoksaalinen menetelmä paniikkihäiriön voittamiseksi” mutta kokenut, että ei saanut siitä apua. Kävi kuitenkin ilmi, että hän kärsii eräästä spesifisestä fobiasta, emetofobiasta (oksennusfobia). Ei paniikkihäiriöstä – vaikka hän toki sai paniikkikohtauksia. Oksennusfobiaakin hoidetaan pääasiassa siedättämällä, mutta ensin pitää oikeasti tietää mikä on pelon kohde ja miten sitä kannattaa ja voi siedättää. Tuollaisen ongelman kanssa tarvitaan melko varmasti terapeutin apua – itsehoito ei riitä – tai saattaa olla jopa vahingollista.
Itseapu – terapia
Paniikkihäiriö on sen verran kohdennettu juttu, että se on mahdollista kellistää kokonaan ilman terapeutin apuakin. Jotkut tosiaankin onnistuvat ihan omin voimin.
Moni on hankkinut tuekseen itseapukurssini (paradoksaalinen menetelmä paniikkihäiriön voittamiseksi) ja hoitanut paniikkihäiriötään menestyksellisesti.
Paradoksaalinen kurssi on OK – ja tehokaskin jos teet tehtävät mutta tosiaankin tarkoitettu VAIN paniikkihäiriön hoitoon. Ja se on edelleen itseapua. Se ei riitä esimerkiksi OCD:n hoitoon, sosiaalisten tilanteiden pelkoon, masennukseen, huonoon itsetuntoon – eikä esimerkiksi mainittuun oksennusfobiaan – eikä missään nimessä ns. ’neula ja verifobiaan’. (Kysy lisää, jos haluat)
www.paniikkihairio.fi
Jos ahdistus on vakava tai monimutkainen
Monet, joiden ongelma on ollut sitkeä tai mutkikas tai ehkä kokonaan muu kuin paniikkihäiriö ovat tarvinneet ja tilanneet yksilöterapiaa. He saavuttavat tavoitteensa. Terapiassa hoidan monenlaisia muitakin ongelmia kuin pelkkää paniikkihäiriötä.
Muutos on mahdollinen – ei paniikkia tarvitse kärsiä koko ikäänsä.
Kannattaa kysyä itseltään:
Mikä on minulle tärkeää elämässä? Millaisia arvoja minulla on? Kuinka paljon haluan tästä ahdistuksesta tai paniikista eroon? Kuinka paljon energiaa käytän päivittäin ahdistuksen tai paniikkini kanssa painimiseen? Onko tämä ristiriidassa sen kanssa mitä arvostan elämässä? Jos arvoni on hyvä ja vapaa elämä – niin miksi käytän 70 % ajastani ahdistuksen ja paniikkini ympärillä pyörimisen?
Kysy lisää Arilta, tai tilaa terapiaa:
www.paniikkihairio.fi