Tarkistaminen ja laskeminen

Onko ovi kiinni? Tarkistaminen ja OCD.

Tarkistus-rituaalit voivat olla seurauksena monista erilaisista obsessioista, eli pakkoajatuksista. Pakkoajatukset voivat olla väkivaltaisia, esimerkiksi sellaisia, että jotenkin vahingossa on aiheuttanut – tai aiheuttaa tulevaisuudessa – jonkun vahingoittamisen. Ajatus voi olla sen kaltainen, että jotenkin, impulsiivisesti ja vastentahtoisesti, vahingoittaa jotakuta. On siis menetetty kontrollointi!

Pakkoajatukset voivat olla myös seksuaalisia, sellaisia, että tulevaisuudessa tulee tekemään jotain pahaa ja osoittautuukin seksuaalisesti vaaralliseksi – tai on ehkä menneisyydessä tehnyt jotain tämäntapaista pahaa. Sitten tarkistetaan asioita. Jatkuvasti. Tarkistamisen tarkoitus on: 1) vähentää ahdistusta ja 2) varmistaa, että sitä pelättyä asiaa ei koskaan oikeasti tapahdu.

Otetaan hyvin yksinkertainen esimerkki. Ihminen, joka on huolissaan/ahdistunut ajatuksesta, että jos hän ei ole riittävän huolellinen, niin jotain pahaa voi tapahtua vaikkapa hänen läheisilleen. Hän voi saada ajatuksen ovesta. Se ei ”ehkä ole kunnolla lukittu!”. Seurauksena voisi olla, että oven lukitusta tulee tarkistettua uudestaan ja uudestaan. Joku voi saada tällaisen ajatuksen aina kun on vain hereillä. Joku toinen, voi saada sen johonkin tilanteeseen liittyen, esimerkiksi aina, kun pitäisi lähteä kotoa.

Ihminen, joka kärsii tämäntyyppisestä obsessiosta voi alkaa lisäksi uskoa, että tarkistaminen on aivan välttämätöntä. Sitten aletaan tarkistaa, lisätään tarkistamisen määrää ja aikaa – ja aletaan ehkä laskea tarkistuskertoja.

Tarkistamisista voi tulla ajan myöten tapoja, joista on vaikea päästä eroon. Tarkistamiset voivat lisäksi poikia uusia asioita, joita taas tarvitsee tarkistaa. Ahdistunut ihminen voi alkaa uskoa, jos ajattelee liikaa ”vääränlaisia ajatuksia”, se voi lisätä vaaraa.

Lopulta tarkistamisesta ja ajattelun kontrolloinnista tulee keskeinen osa elämää – ja ahdistus vain lisääntyy. OCD ehkä syntyy, tai pahenee.

Haluatko vähentää ahdistusta ja tarkistamista? Ota yhteyttä!