Ahdistus ja pahoinvointi – oksennusfobia?

naamat

Minulta on viime aikoina kysytty useaan kertaan –sähköpostitse, puhelimitse ja suoraan -ahdistukseen liittyvästä pahoinvoinnin tunteesta. ’Voiko paniikki tai ahdistus aiheuttaa pahoinvointia, tai oksetusta?’ ’Mistä pahoinvointi johtuu?’ ’Miten siitä pääse eroon?’

Aihe on kiinnostava. Pahoinvointi ahdistuksen oireena on yksi epämiellyttävimmistä, eikä näytä äkkiä katsoen palvelevan mitään tarkoitusta –toisin kuin ahdistuksen oireet pääsääntöisesti.

Ahdistus -pahoinvointi – oksennusfobia?

Pahoinvointi itsessään rajoittaa tekemistä, sehän on selvä, mutta jos pahoinvointi liittyy ahdistukseen ja/tai paniikkikohtauksiin, niin siitä on turha kärsiä. Siitä pääsee eroon. Toisinaan pahoinvointi ei ehkä ole edes pääasiallinen ongelma, vaan pahoinvoinnin pelko. Kun se on oikein paha voidaan ehkä puhua oksennusfobiasta. Oksennusfobia on äärimmäisen ikävä ja elämää rajoittava fobia. Silti oksennusfobiastakin pääsee eroon.

Tarkoitukseni ei silti ollut kirjoittaa tuosta nimenomaisesta (oksennusfobiasta) aiheesta juuri nyt. Myöhemmin kyllä. Tällaisen aiheen käsittely vaatii aikaa. Tahdon esittää vain faktoja ja sellaista tietoa mistä voi olla sinulle hyötyä; en tahdo vain roiskia asioita –tai mielipiteitä – paperille. Ne jotka ovat yksilöterapiassani tietenkin käsittelevät kaikkia yksilöllisiä pelkojaan tilanteen mukaan. Blogissani tahdon juuri nyt keskittyä artikkelisarjaani sosiaalisten tilanteiden pelosta ja esiintymisjännityksestä, ja koska aikani on rajallista, niin ajattelin jättää tämän aiheen myöhemmäksi. Kuitenkin lievän painostuksen alaisena päätin kirjoittaa lyhyesti muutaman faktan tähän –siis ahdistukseen liittyvästä pahoinvoinnin tunteesta ja oksennusfobiasta.

Mistä ahdistuspahoinvointi johtuu?

Ensinnäkin on sanottava, että pahoinvointihan voi johtua jostakin sairaudesta yhtä hyvin kuin ahdistuksesta. Mutta kyllä, ahdistus voi aiheuttaa pahoinvoinnin tunteen. Seuraavassa faktoja ahdistuspahoinvoinnista:

  1. Pahoinvointi on yksi kovaan ahdistukseen usein liittyvä oire. Pahimmillaan pahoinvoinnin pelosta voi kehittyä oksennusfobia.
  2. Kova stressikin –henkinen stressi tai fyysinen- voi aiheuttaa pahoinvoinnin tunteen. Elimistösi ilmoittaa: nyt on tätä liikaa, ota löysemmin, lepää vähän jne.
  3. Ahdistuksesta johtuva pahoinvointi voi johtua siitä, että pelkoreaktion laukaisema adrenaliiniryöppy vaikuttaa ruuansulatusjärjestelmäänkin. Mahan ruokaa sulatteleva toiminta keskeytyy ja häiriintyy ahdistuksen takia ja hapot ja entsyymit joihin adrenaliini nyt vaikuttaa voivat saada aikaan ’stressitilan’ – koska nyt koko kehosi ja mielesi on hälytystilassa.
  4. Yllä mainittu ei ole vaarallista, elimistösi vain priorisoi sen, mitä pitää tehdä juuri nyt.
  5. Pahoinvointi voi johtua myös vatsan alueen lihasten jännittymisestä.
  6. Pahoinvointi ahdistuksen oireena siis on vain merkki siitä, että olet kokenyt tilanteen vaaralliseksi. Sinällään ei sen vaarallisempi kuin muutkaan oireet. (vaikkakin tietenkin voi olla hyvin epämiellyttävä ja hyvin, hyvin rajoittava jos siitä kehittyy oksennusfobia)
  7. Ahdistuspahoinvointia – niinkuin muitakin oireita pahentaa se jos koetat taistella sitä vastaan. Tällöin vain A: Lisäät stressiä – ja ahditusta B: lisäät pelkoasi. Molemmat kohdat aiheuttavat lisää oiretta –siis pahoinvointia ja sen pelkoa.
  8. Joskus, jos ahdistus on aivan äärimmäinen, pahoinvointiin voi liittyä myös varsinainen oksentaminen –niinkuin äärimmäisessä stressitilassakin.
  9. Joillekin kehittyy tästä kaikesta johtuen varsinainen pelko oksentamista kohtaan. Tuosta pelosta sitten voi tulla oma itseään vahvistava ongelma: oksennusfobia.
  10. Oksennusfobiasta kärsivät eivät kuitenkaan ole sen herkempiä oksentamaan kuin muutkaan. He vain pelkäävät olevansa, usein siksi, että ovat joskus kokeneet ’karmean tilanteen’ missä he oksensivat.

Miten lopettaa ahdistus, pahonvointi ja oksennusfobia?

Avain paranemiseen on se, että et hoida ahdistukseen liittyvää pahoinvointia –joka on vain oire, vaan lopetat turhan ahdistuksen. Ahdistusta vastaan itseään taas ei kannata taistella, niinkuin selitän kurssissani ja jankutan näissä artikkeleissakin. Parempi on hoitaa pahonvoinnin ja oksentamisen pelkoa – joka aiheuttaa turhaa ahdistusta. Paradoksaalisesti. Se on tehokas menetelmä. pahoinvointi vähenee –koska se on vain oire ahdistuksesta!

Kirjoitin sitten lopulta oksennusfobiasta oman juttunsa…Lue lisää:

http://paniikkihairio.fi/721-2/

Kategoriassa Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *